2017-06-22
同男朋友行The One搵食,意外發現呢一間,見到係啲日本定食,都幾吸引,就決定試一試。開menu見到佢地主打係海藻烏冬,咁我就叫咗個海藻烏冬套餐食。有一個沙律、海藻烏冬、甜品再有一杯伯爵茶,都只係$99,幾抵!而男朋友就叫左另一個套餐,係一個飯加海藻烏冬,都會有甜品同埋伯爵茶,大概$140到。佢個沙律係落咗柚子醋,d沙律菜都幾新鮮。佢嘅烏冬比我哋平時食嘅烏冬扁身,但都好彈牙。佢個湯清清地,但唔係淡嗰隻。加左塊紫菜,味道好夾!杯伯爵茶係用Steuarts Tea茶包,呢隻包出名啲茶唔會澀。我飲落都覺得好滑,好香伯爵茶味我大大話話都refill 左3-4次,茶包仲好有味。甜同就揀左呢2款,抹茶味好正!好香抹茶味,而且蛋糕好軟熟。我本身麻麻地芝麻味,但男朋友好欣賞個芝麻味,佢話好濃芝麻味,即使撈左落d cream到,芝麻味都好出。其實食完個餐都有九成飽,但我見到啲甜品真係好吸引!嗌咗個冇咁飽肚既甜品抹茶雪糕拿破崙。佢個拿破崙好脆,有少少焦糖,配埋個抹茶雪糕好好味。我覺得佢個抹茶雪糕似係Haagen Dazs個隻。好滑好濃抹茶味。食完真係飽到一個點,但我下次一定會再黎試佢其他甜品!
食完真係飽到一個點,但我下次一定會再黎試佢其他甜品!