2019-09-11
自從朋友帶我食生蠔之后, 食蠔引大發作, 知道友人係銅鑼灣返工, 於是乎今次我帶返佢去灣仔食生蠔.首先 The Oyster House 嘅英式裝修係我杯茶, 環境浪漫. 再加上枱面點上洋燭同播放輕音樂, 氣氛一流.點咗三個國家嘅生蠔, 分別係 Yellow stone (美國), Tomo (日本) 同 Irish Rock(愛爾蘭), 順次序由淡食至重味.由食 Tomo 開始, 已經有少少金屬味, Irish Rock 不單只金屬味重, 而且咸味亦重,自己中意 Tomo, 因為味道適中.海膽配原隻鮮紅蝦配搭新鮮, 蝦肉鮮甜彈牙配上海膽獨特味道, 一流! 極欣賞嘅配搭!鮮蠔濃湯名稱果然無改錯, 蠔味道極濃, 中意食蠔人士相信中意哩款湯, 黑菘露野菌湯味道無蠔湯濃, 但味道唔錯, 夠濃郁, 只係蠔湯更濃郁.當食到燒羊架時, 已經感覺廚師唔簡單, 因為用黎墊羊架底嘅唔起眼雜菜都竟然出奇地好味, 小小細節都留意, 可見餐廳同廚師都極有心思.鈕西蘭燒羊架騷味唔重, 肉質嫩唔乾身夠肉汁, 滿分.友人好奇想話請教一下, 點知餐廳好好人真係叫大廚出黎講解一下, 靚仔大廚亦詳細講解意見同煮法, 果然
鈕西蘭燒羊架騷味唔重, 肉質嫩唔乾身夠肉汁, 滿分.
友人好奇想話請教一下, 點知餐廳好好人真係叫大廚出黎講解一下, 靚仔大廚亦詳細講解意見同煮法, 果然係一位極有心嘅廚師, 感動!
靚仔大廚加油!