2021-12-07 2035 浏览
今日庆祝我同太太结婚26周年纪念,以往都系西餐为主,今年两个仔特意拣咗我哋都喜欢食嘅川沪菜,一入到去地方环境已经好舒服,大窗亦可望上半山,未食已经好满意😊我哋首先点咗两个前菜「手切跳神肉」、「一口熏鱼」及一个「酸辣汤」,「手切跳神肉」其实就系粉皮白肉再加上葱粒酱油伴食,类似蒜泥白肉菜式,味道可以嘅但唔算好有惊喜。而另一个「一口熏鱼」就真系好有惊喜,一食落去系有「哗」一声嘅反应,个熏鱼好有鱼味,醋味好香,表面一层薄薄粉酱炸到好松脆,大家都忍唔住一件食完就再接下一件,唔系夸张真系好食到不得了👍至于「酸辣汤」算系不过不失,味道正常料子亦算多,合格嘅👌前菜食完饮啖人参乌龙茶后,就开始到主菜出场,首先系「泉水虾球」,呢个𩠌系今晚第二个惊喜,用嚟浸熟虾球嘅高汤好有青花椒香味,虾球好大只又弹牙,配埋莴笋一齐食好有味道,不夸张,啲泉水几乎俾我地饮哂😂下一个系「金丝和田玉」,呢个菜本身就系好靓,冬瓜粒好似一粒粒波子咁挖出黎,再用有瑶柱丝嘅高汤浸熟,厨师将冬瓜皮雕成树叶伴碟,非常精致,当然唔系只系得个样,冬瓜粒味道非常入味,好好食😋跟住落嚟嘅「香酥鸭」真系一浪接一浪,睇图片唔使我多讲,都知系几咁松脆,其实

手切跳神肉

一口熏鱼

至于「酸辣汤」算系不过不失,味道正常料子亦算多,合格嘅👌
酸辣汤

泉水虾球

金丝和田玉  (半份)

跟住落嚟嘅「香酥鸭」真系一浪接一浪,睇图片唔使我多讲,都知系几咁松脆,其实做呢类炸嘅食品,个皮系好仲要,如果系厚厚一层粉去炸,一定唔会好食。讲番呢个菜,除咗皮薄松脆外,鸭肉嫩而鲜味,又系好食😋
香酥鸭

喜欢食川菜嘅都会食「辣子鸡」,我哋当然唔例外,一般川菜馆嘅辣子鸡都系细细粒,但系1935嘅辣子鸡系大件啲,而且炸嘅方法好似炸鱿鱼须啲皮咁做,本身鸡件系冇骨容易食啲,呢种改良做法都可以接受,如果再辣啲我会更钟意😂
辣子鸡

最后我哋再加多一碗「四川担担面」,好彩有四个人,每人分少少都唔会太饱,非常好味,汤底辣味适中,个人人几喜欢,大家食完都觉得好满中😋
四川担担面

食到呢度大家都差唔多,不过忍唔住再叫多三款甜品试吓,包括「花雕话梅雪糕」、「抹茶豆沙锅饼」及「香煎南瓜饼」。

个雪糕唔使讲相信好多人都未试过,话梅味香浓,食落去似雪巴多啲,好特别好味嘅😅
花雕话梅雪糕

豆沙锅饼一向都系我嘅喜爱,而呢个「抹茶豆沙锅饼」顾名思义个脆皮系加入抹茶去做,而且炸得非常松脆,又唔会食到成口油,而抹茶味加埋红豆味非常恰当,超赞👍 ;另外个「香煎南瓜饼」亦都非常出色,外边个薄皮衣然好松脆,里面南瓜蓉亦好香👍👍
香煎南瓜饼➕抹茶豆沙锅饼

呢餐饭整体非常满意,特别系个用餐环境加分不少,当然食物质素亦好唔错,系同家人或朋友聚会嘅好地方😄
2021-11-28
庆祝纪念
纪念日
一口熏鱼
酸辣汤
泉水虾球
金丝和田玉  (半份)
香酥鸭
辣子鸡