2011-11-03
昨天同朋友來了這裏食生日飯,一行六人一早已訂左位,仕應安排我地坐1樓,餐廳環境很暗,暗到坐一陣都想訓覺同埋睇唔清楚食物,我地坐係一間房入面,好似自成一角包房咁.睇下餐牌有咩啱食,其實之前眼openrice食評介紹已有一些心水的,我地就order左:餐廳有兩小碟菜菜,花生及蓮藕,ok的!皮蛋豆腐豆腐好滑身,有些木魚絲係面,加埋d皮蛋一齊食,都好好味呀!!醉雞一般啦,我覺得雞肉唔夠滑及酒唔夠香京爆牛肉跟薄餅用嚟夾住薄餅一齊食的,薄餅細細一片又薄,加埋d牛肉及京蔥等材料包住,都幾好味的.小籠包兩客小籠包的size都算大隻,我地有六個人所以要叫兩籠先夠食,熱辣辣都幾多湯汁係入面的,入面的肉都算多,好味呀!!黑醋骨這個好濃的醋味,排骨唔算肥,黑醋唔算好甜,有少少甜味,醋味較重,都好開胃.蝦球其實係黃金蝦,但係賣相好靚,係有一層黃金蛋黃包住隻蝦,好香口好味呀,隻蝦大大隻又多肉又彈牙,真係好美味呀!!雪菜肉絲炒年糕年糕條圓條狀的,唔會好漏,加埋d雪菜肉絲咸咸地好味呀!上湯雜菜這個湯底係有杞子的,個湯好鮮甜,有些白菜及一些雜菇,好清好味!我地每人還order左一杯飲品,因餐廳沒有免費水提供,朋友分別叫
餐廳有兩小碟菜菜,花生及蓮藕,ok的!
皮蛋豆腐
醉雞
一般啦,我覺得雞肉唔夠滑及酒唔夠香
京爆牛肉跟薄餅
小籠包兩客
黑醋骨
蝦球
雪菜肉絲炒年糕
年糕條圓條狀的,唔會好漏,加埋d雪菜肉絲咸咸地好味呀!
上湯雜菜
我地每人還order左一杯飲品,因餐廳沒有免費水提供,朋友分別叫左:四寶茶,檸檬特飲,悠長假期(其實係日本清酒用壼上的),沙漠(其實係蕃石榴汁加另外一些果汁及少少酒),梅酒,仲有一杯係紅苺,我忘記了叫甚麼名字)
我地買左個蛋糕入去餐廳切,訂位既時候已問了仕應說了加50元切餅費,都可以接受的,原來餐廳會送一張相俾我地,我地切蛋糕既時候,仕應就用即映即有相機替同我地映相.因為係預左俾切餅費,所以沒有預期會有既回報,所以大家都覺得好開心.
我地一路食一路傾計都差唔多3小時,很舒服寫意呀!!