2021-09-16
屯馬線開通, 约了朋友去黃埔FLAMES試試。位置是在黄埔地鐵站C1出口 ,步行3分鐘就到,交通十分方便。店員雖以英語溝通為主,但餐牌是中英對照,能兼顧不同食客需要。餐廳顏色以黑白灰為主,走簡約路線。半圓形的座位,跟朋友談天格外愜意。有餐桌/吧枱選擇, 能享受到身處酒吧的輕鬆氣氛。座位闊落, 適合一家大細或放工後想來Chill 下 . 12安士安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉 $298用木板上,朋友怕生所以叫了8成熟,格仔紋令賣相更吸引,睇到已流哂口水。燒過既牛扒離遠已經聞到香味,外面燒至啡紅色但裡面仲係半熟,食落真係非常juicy,一咬落去仲肉汁四溢。。點上跟上的醬汁及加多一些黑椒,牛肉味道更為美味。不得不提嘅就係佢嘅配菜薯蓉 好creamy 好滑身 唔似得平時嗰啲薯蓉咁樣咁硬‼️ 肉眼排配香濃既忌廉薯蓉,堪稱完美嘅配搭巴馬臣芝士香辣燒粟米$48飽滿的粟米帶微黑色,及散發著 誘人焦香. 燒粟米面上有調味有點香辣粉,燒得唔錯。 抹茶芝士蛋糕($68)Matcha Chesse Cake每枱都會叫一客蛋糕, 一試果然無令人失望難得見到西餐廳有抹茶味cheese cake供應,所以點了一客來試試。芝士
12安士安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉 $298
巴馬臣芝士香辣燒粟米$48
巴馬臣芝士香辣燒粟米
抹茶芝士蛋糕($68)
Matcha Chesse Cake
每枱都會叫一客蛋糕, 一試果然無令人失望
難得見到西餐廳有抹茶味cheese cake供應,所以點了一客來試試。芝士蛋糕入口即溶 , 質地如cheese cake與奶凍之間。份量很大,軟而香,食落非常好味。
價錢合宜,味道不錯,我們约了再次光顧。我又成功發掘到美食 !