2015-03-14 6392 浏览
前兩日老婆生日,訂咗枱試呢間。穿過熱鬧的金馬倫道,利用專𨋢上餐廳,感覺非常良好,旺中帶靜。今次試佢哋嘅Set Dinner。餐前小食賣相唔錯,但味道不太突出,令我食完都唔係太記得係乜。之後有個apertiser 南瓜泡沫洋蔥咖喱,味道唔錯,但如果帶酸味會更醒胃。第三道係藍蝦配南瓜糖漬血橙及柑橘泡沫 ,外觀滿分,可惜帶唔出藍蝦的鮮甜。同樣煙燻帶子薄片配粟米栗子及黃酒啫喱 ,一開蓋煙燻味真係好貼題,但除這以外,帶子水份較多,鮮味減卻。第五道香煎鴨肝配糖漬紅蘋果及薑餅,鴨肝嫩滑,但煎得未夠香,如果能夠煎脆會更好。我同老婆各自order,佢揀鱒魚柳配啤酒煮冬季蔬菜及白酒青口忌廉汁,而我要羊柳配焦糖鳳梨,紅酒燴啤梨及羊肉汁。鱒魚睇落煎得唔錯,老婆冇彈,但我個人就不喜佢個汁/伴碟嘅處理,佢用隻瘦弱嘅殻放响舊魚上面再落汁,簡直污染咗舊魚。呢個comment算係各花入各眼,可以不理。而我order嘅羊係去骨Rib,肉地嫩,羊肉沖補充咗肉內嘅肉汁,但呢個菜一定會嚇親唔食開羊嘅人,因為到第二朝羊羶味仲留响我個口度!最後甜品係紅梅mousse配zX$&#y香濱薄片,香味同粉紅色外觀令人覺得好甜,唔嗜甜嘅真係

前兩日老婆生日,訂咗枱試呢間。

最後甜品係紅梅mousse配zX$&#y香濱薄片,香味同粉紅色外觀令人覺得好甜,唔嗜甜嘅真係會驚,食落唔算太甜,但唔太突出。

食完全餐整體感覺一般,未有驚喜,但值得一彈係呢度有好嘅環境,但帶著港式餐廳匆忙,冇空閒時間畀我影相,總評:只適合一啲負擔得起嘅初食者享受。