2016-01-04
呢日,母親大人突然好在雅興,話要去逛博物館,小人遵命,即刻二話不說陪佢去。唔講唔知,原來1月沙田文化博物館可以免費入館。行完,有d餓,見到博身館入面呢家餐廳,梗係同母親大人食個tea補一補腳骨力。餐廳樓底相當高,窗明几淨,幾雅緻。牆壁掛上富有個性畫作,當眼處擺放書架陳列各式書刊,盡顯文青氣息。是日餐廳雖滿座,但亦未有喧鬧之感,而且感覺悠閒,唔趕客。印度拉茶:杯、壺連木質托盤上,幾骨緻。(估計係)印度香料Masala香味撲鼻,呻一口,入口甘醇,少許回甘,齒頰留香。可怕茶壺設計唔okay,一倒水,d水係甘流到成個托盤都係。檸檬生薑茶:清新怡人檸檬味,加入生薑,微辣,飲一啖,醒神。All day breakfast: 有3個選擇,叫左最經濟$78果個。炒蛋熟左,唔夠滑,口感較「實」;香腸咬落腸衣「卜」一聲,帶甜似蜜糖腸;薯餅些微燶左,踵脆亦略硬,大人話M記薯餅好食d,小人都同意;亮點係牛角飽,飽身仲暖暖地,充滿新鮮牛油香,咬落微脆內軟,無油膩感,值得一讚。份量係多,不過吸引唔到我返啅。坐到6點零天黑,餐廳將吊燈調暗,非常有情調,不過呢度因為要遷就博物館關門時間,係無dinner架。同新城市d
檸檬生薑茶:清新怡人檸檬味,加入生薑,微辣,飲一啖,醒神。
同新城市d餐廳相比,同樣價錢,呢度簡直係世外桃源,所以唔介意行多幾步過黎。
印度拉茶
All day breakfast