感謝各方好友生日月帶我去覓食,早有耳聞主打現代亞洲菜的船街爆紅餐廳 WAKARAN,融合和·華·蘭,意即日、中、西式飲食文化,意外地獲得近日最令人失望的用餐體驗 😐𓍯 4 Courses Brunch Menu|$298 p.p. (Available on Weekends & Public Holidays)菜單看似豐富,整體味道中規中矩,搭配及烹調手法缺乏驚喜。打頭陣的是最多人推的 Bread n Butter Milk Foam,金黃刈包新鮮炸起,蘸上打成細滑泡沫狀的煉奶,好吃但是跟想像中一樣的味道 前菜 Beef Tenderloin Tartare (+$38) 配黑椒米紙進食,芝士鹹香味道不俗Maki Taco 紫菜天婦羅變得濕軟一點也不脆,同款的話 Fukuro 大勝。部分食材明顯不夠新鮮,尤其是海鮮類,Daily Fresh Oysters (+$38 p.p.) 鋪上青蘋果沙冰,隨意堆成一碟擺盤極敷衍 🦪蠔本身尺寸中等,口感不夠飽滿爽脆,沙冰酸甜清新 🍏 可惜無法掩蓋後面的腥氣,朋友更不小心吃到一枚壞掉了的生蠔,大家都知道不新鮮的生蠔腥臭難耐,且容易導致腸胃不適,當

菜單看似豐富,整體味道中規中矩,搭配及烹調手法缺乏驚喜。

蠔本身尺寸中等,口感不夠飽滿爽脆,沙冰酸甜清新 🍏 可惜無法掩蓋後面的腥氣,朋友更不小心吃到一枚壞掉了的生蠔,大家都知道不新鮮的生蠔腥臭難耐,且容易導致腸胃不適,當下已經馬上吐出並向店員反映「The oyster has gone bad」,當下已特別聲明了我們吃了幾隻,不打算換一盤,也不是要賠償,提醒只是怕有其他食客中招,但店員態度冷漠消極,令人摸不著頭腦。

呢段太嬲一定要用廣東話先夠到位 😀
店員一句唔好意思都無,話聲稱問吓經理就轉身走,一個推一個但無人返過嚟處理,聽到啲店員喺隔籬討論「到底咩係 Gone bad?」「係咪即係隻蠔壞咗啊?」,DLLM 咁你一開始落單喺度扮唔識聽中文?!😅 後面嚟咗個疑似經理,聽到我哋話隻蠔壞咗,問:「其實即係咩意思?個蠔有咩問題?」,喂大佬瞓醒未?前面解釋咗幾次啦,我都轉返 Channel 直接話「隻蠔臭咗啊」,依·然·無·道·歉,勁 Odd 咁直接將隻碟收走咗 🤯 刷新我對餐廳認知嘅下限,生蠔臭咗隨時食壞人,少少歉意好撚基本吓嘛?唔係話對客要點樣恭敬,講緊做人基本禮貌咋 😖

食晒主菜之後都無人 Follow up 過,我忍唔住搵返工作人員「Errrr 你哋所有同事 Sorry 都無句,收咗碟就當無事發生?」,對方「你講邊個?頭先收碟嗰個唔係我喎」,Ok 你贏我呆撚咗,當時表情係完全管理唔到嘅 😧🥵😫😭🫠 最最最後嚟咗個合理少少嘅人,但少不免要撐吓飯蓋嘅,論點有 3️⃣
1. 生蠔由廚房即開,從來無出現過咁嘅情況(而家出現咗喎…咁點啊…… 😩)
2. Busy hour 廚師成個晏晝都係將生蠔放喺室溫存放,可能夏天天氣太熱,導致隻蠔臭咗(🚨🚨🚨香港夏天有幾熱唔使我講,廚房常識呢 😖😖)
3. Waive 咗生蠔嘅 Additional $38(講咗唔使但最後都係無收,不過彌補唔到我哋嘅精神損失 😭😭)

雖然呢餐飯受氣已經受飽啦,但專業 Food blogger 係賞罰分明的 🙂‍↕️👇🏽

主菜 Misoyaki Black Cod 聰明之處是以陳村粉吸收醬汁,鱈魚肉質細嫩,醬汁參考了雞油花雕蒸蟹,鹹中帶酒香

美其名「和華蘭」,餐牌為什麼會出現Gimbap 🫨 顯然三種菜系還不夠廚師發揮,餡料也是最典型的煮牛肉毫無心思,無聊得來九唔搭八 🥱

Pistachio Affogato 濃濃開心果味,與 Baileys 及港式奶茶 Gelato 同吃很不錯

是日甜品 Blue Cheesecake 芝士軟滑,臭味不算濃但未必人人能接受 🧀

從食物品質到服務態度都未達預期,很明顯不會再訪,也不會推薦給任何人,每位 $298 的價格雖然不過分(但人好過分),如果想嘗試精緻早午餐,同等價格絕對有更好的選擇。