2016-06-29
1923 浏览
雖然我唔係喺理大讀書,但想當年阿妹係理大生,星期一至五朝九晚五上堂,中午食飯一個鐘,十足十返工一樣。我果時空堂多,多數都係我去搵阿妹食飯。搭地鐵去到佐敦,沿著柯士甸道行去理大,短短路程大概十分鐘左右,果時道路兩邊冇乜食店,如果去理大多數去canteen食,依家就唔同喇,附近咁多嘢食,唔使獨孤一味。Cafe Hillywood大概喺柯士甸路同柯士甸道交界,算比較偏離佐敦旺區,仲要喺地庫,唔係阿妹帶路都唔識去。平日夜晚去到,得番門口張吉枱,都真係好旺場。小店裝修簡單,最特別就係一入門口幅紅鶴壁畫。餐廳用上open kitchen設計,感覺上與客人拉近距離。阿妹話呢度啲意粉係手製要試吓,驚一個唔夠食叫咗兩個,另加小食焗大啡菇同清酒大蜆。叫杯自製梳打蘋果薑啤兩個人分嚟飲,杯梳打蘋果味重,飲落幾甜,凍飲落肉桂粉啲粉浮晒喺面,如果用肉桂條效果可能會好啲。香燒三色大波特菇,以番茄茸最夠味,酸酸甜甜比較醒胃,香草同芝士兩隻味道都淡口,幸好大啡菇本身焗起就會鮮甜多汁。招牌鮮海膽意粉海膽用上日本貨色,貴精不貴多,顏色淺黃乃新鮮貨品,入口有海水味鮮甜味濃,拌上手製意粉煙韌彈牙,非常配合,醬汁如果可以少一點更
平日夜晚去到,得番門口張吉枱,都真係好旺場。