2021-09-22
之前朋友幫我慶生帶我去青花亭姊妹店,主打創意菜式,裝修以綠色為主調,唔少人都係食三層架下午茶所以lunch time唔多人幾好坐,佢地亦係寵物友善餐廳。我同朋友唔想諗就叫左兩個5-course weekend retreat。 (w/ 10% service charge)Appetizer🍽他他吞吞吐吐泡泡店員拎上黎嘅時候固定台詞係「唔係清潔姐姐洗唔乾淨剩返啲泡喺度」,然後清楚介紹返有咩材料。三文魚他他幾新鮮,浸左檸檬汁,啲泡有淡淡嘅青蘋果香,建議試清楚先,之後可以撈勻配脆雲吞皮食,幾有創意嘅組合。🍽軟~殼~蟹~配著咖喱芒果吃即係軟殼蟹芒果沙律,有西柚、牛油果蓉,配青檸忌廉同咖哩芒果汁,咖哩嘅味道唔太突出,但脆身嘅軟殼蟹配清甜嘅醬汁都唔錯。Soup好似係甘筍湯,正常發揮。Main Dish🍽香煎帶子法式香草醬乾瑤柱高湯意大利飯 ($218)難得呢個名一睇就明,淺綠色嘅賣相一開始令人有啲卻步,但食落好有驚喜,飯粒索晒高湯好鮮甜,加埋香草醬中西合壁好好食,仲有乾瑤柱碎。不過落左高湯令個飯偏濕,飯粒無普通risotto咁有咬口但都未至於淋,飯入面有唔少爽口嘅蝦肉,帶子新鮮但得一粒唔夠喉。
Appetizer
🍽他他吞吞吐吐泡泡
他他吞吞吐吐泡泡
🍽軟~殼~蟹~配著咖喱芒果吃
軟~殼~蟹~配著咖喱芒果吃
Soup
好似係甘筍湯,正常發揮。
Main Dish
🍽香煎帶子法式香草醬乾瑤柱高湯意大利飯 ($218)
香煎帶子法式香草醬乾瑤柱高湯意大利飯
🍽「對唔住!公主病發作」「吽~食炭燒肩啦~~~」($298)
呢個菜名又係暴露年齡系列,牛肩肉熟度啱啱好,外層有炭香,肉質中間嘅部分仲粉嫩,有少少筋但味道唔錯,紅波椒咖啡燒汁,騎尼得黎都幾夾。側邊嗰堆係蘭度豆配油浸蛋黃,我就唔係好識欣賞。
「對唔住!公主病發作」「吽~食炭燒肩啦~~~」
Dessert
🍽Princess Jasmine (+18)
楊枝甘露入面加左香橙茉莉花茶凍同雲尼拿雪糕,茶凍清香滑溜,雲尼拿雪糕就增添甜味,好啱夏天食嘅甜品
Princess Jasmine
🍽The Prince Emerald (+18)
番石榴薄荷雪葩配自家製青瓜青蘋果涼粉,又薄荷又青瓜透心涼,menu上嘅材料全部都食得岀,但正因為咁都幾大朕青味,當佢係實驗性甜品好了。
The Prince Emerald
☕️紅色的烏龍像是帶著梨味 ($49)
烏龍茶底加火龍果同梨汁,漸變色咁上好igable,火龍果味比較明顯,甜左少少。
紅色的烏龍像是帶著梨味
☕️養生養心唔包養身 (Hot $46)
朋友想叫熱飲就揀左呢杯養生之選,有蘋果、橙、紅棗同肉桂,佢話肉桂味幾濃烈。
P.S. 朋友訂座同confirm booking時都表明想叫蛋糕同寫HB,點知去到店員先話得指定甜品(即上面嗰兩款),最後唔知係咪拎左afternoon tea set嘅brownie頂住當先幾好笑,都算隨機應變。