2021-10-11
唔講唔知,其實吉列炸牛扒係日本已經有逾百年歷史,每次去京都同東京都係必食名物之一。而家身在香港,暫時冇得去日本,唯有用和食一解思鄉之愁吧。❀𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 𝐵𝑎𝑟位於美食雲集嘅登龍街,附近有間我好鐘意嘅茶裸同港式舊甜點,有機會再介紹🌝。♡•••••••••••••••☽🐮𝐌𝐚𝐢𝐧🐮♥ 吉列炸牛扒𝑆𝑒𝑡 𝐵 ♥ ($188 + 10%)我同友人都叫咗呢個𝑆𝑒𝑡,包飯素白飯、漬蘿蔔同沙律。本身仲想叫黑毛安格斯西冷同頂級板腱牛扒,可惜已經𝑆𝑜𝑙𝑑 𝑂𝑢𝑡🥲。限量供應,想嗌嘅朋友要請早啦。仲記得朋友話:又炸又燒,會唔會變腍㗎,打卡野咋?!🤣而事實勝於雄辯,烤好嘅炸牛排不單冇變腍,連外層灑上的蒜片一併燒更添焦香🥰,外層嘅麵衣薄而鬆脆,沾上燒汁熱辣辣連軟腍牛肉一起咬下,本來唔打算掂飯都忍唔住要配番幾啖。❀溫馨提示,炸牛排烤唔夠會比較靭,實測每面至少要燒60秒,油脂逼到出黎會更香口!如果餐廳都有提示教下燒幾耐就好啦𝑋𝐷。♡•••••••••••••••☽一句話總結:夠脆夠腍可以一試🤍𝐶𝑃值 : 🌝🌕🌕🌗🌑♡•••••••••••••••☽...
❀
♡•••••••••••••••☽
🐮𝐌𝐚𝐢𝐧🐮
♥ 吉列炸牛扒𝑆𝑒𝑡 𝐵 ♥ ($188 + 10%)
仲記得朋友話:又炸又燒,會唔會變腍㗎,打卡野咋?!🤣
如果餐廳都有提示教下燒幾耐就好啦𝑋𝐷。
一句話總結:夠脆夠腍可以一試🤍
𝐶𝑃值 : 🌝🌕🌕🌗🌑