2019-09-21 23 浏览
同老公去左尖沙咀棋哥食晚飯,行經見到門口有二人套餐$248, 可以食到燒鵝之餘,還可多揀另一款燒味,如油雞,切雞,叉燒,燒腩,熏蹄同紅腸等等,當然油菜,白飯,例湯或飲品,非常吸引。店面又新又乾淨,店內較現代的裝修好舒適,非一般燒味店的油笠笠感覺。每枱都放食燒鵝嘅甜酸醬讓客人自己斟。燒鵝 例牌 好豐富睇落有油光,皮薄又香脆咬落還滲出一種獨特嘅荔枝柴香,肉嫩多汁醃得味道適中,上枱前 keep都嫩粒粒,醮點佢地自加甜酸醬好夾,令燒鵝更出色。另外選左老公最鐘意的叉燒,啖啖肉醃得夠味,肉質更軟淋,肥瘦適中,蜜味較重又點蓋過肉味。白灼油菜配蠔油 正常般。老火湯花生眉豆煲雞腳,口湯香濃足料。除白飯外還好選米粉或瀨粉添! 燒鵝無輪配飯或粉都同樣味美,可以代表香港美食之一。

每枱都放食燒鵝嘅甜酸醬讓客人自己斟。

白灼油菜配蠔油 正常般。

老火湯花生眉豆煲雞腳,口湯香濃足料。

2019-09-20