2020-02-19 74 浏览
今天難得有空又同朋友一齊發掘好西😜發覺我地真係太耐冇食港式美食!加上天氣真係涼涼地,就決定去穩粥店暖下胃✨在地圖search下粥店就搵到呢間餐廳了,既然係正附近咁就當然是試下啦~我哋兩個女仔,叫咗一碗雞粥配炸兩, 再加xo醬炒年糕, 一開始諗住食粥 其他餐廳都唔會好大,所以加咗兩個小食。 誰不知呢間餐廳係真係太佛心了價錢抵得黎分量又夠多, 一碗粥大到可以分兩個人食都重綽綽有餘呀! $200頭就食到咁多嘢了哈哈~#香脆炸大腸一開始以為係小食點知份量比想像多很多呀~一上檯就知係熱辣辣新鮮出爐的!外脆內嫩,熱油炸制大腸外表到黃金色😜咬落去鬆脆bobo!😊#蒜蓉雞翼尖平時鍾意食開雞翼尖嘅人就要試下啦~雞翼尖的表皮有煎炸過 所以非常之香脆!上面有一大堆蒜蓉醬 黏實 啲雞翼尖表面,同雞翼尖融合埋一齊食好夾 。#招牌雞粥 + 瑤柱呢個粥可以有好多唔同配菜的選擇咖, 好似車仔麵咁自由配搭。呢個做法非常正,可以就到唔同客人需。 本身我哋都好鍾意食雞就order下呢個店的嘅招牌😍雞肉很嫩,鮮甜滑脫脫, 加上雞肉的精華 用合曬喺熱辣辣嘅粥入面。 個胃即刻暖曬,好味道到最後清到見曬煲底食粥當然要order埋
今天難得有空又同朋友一齊發掘好西😜
發覺我地真係太耐冇食港式美食!
加上天氣真係涼涼地,就決定去穩粥店暖下胃✨

誰不知呢間餐廳係真係太佛心了
$200頭就食到咁多嘢了哈哈~

#香脆炸大腸

一開始以為係小食點知份量比想像多很多呀~
一上檯就知係熱辣辣新鮮出爐的!
外脆內嫩,熱油炸制大腸外表到黃金色😜
咬落去鬆脆bobo!😊

#蒜蓉雞翼尖

平時鍾意食開雞翼尖嘅人就要試下啦~
雞翼尖的表皮有煎炸過 所以非常之香脆!

#招牌雞粥 + 瑤柱

呢個粥可以有好多唔同配菜的選擇咖, 好似車仔麵咁自由配搭。
呢個做法非常正,可以就到唔同客人需。
本身我哋都好鍾意食雞就order下呢個店的嘅招牌😍

食粥當然要order埋 #炸兩腸粉

點少少醬油再點落啲粥度一齊食, 簡直係絕配~

#Xo醬炒蘿蔔糕

XO醬獨特的味道炒得好香呀,蘿蔔糕入口 表皮有點鬆脆, 入面啲蘿蔔糕就軟淋淋,非常有口感。

雖然係茶記感覺
但飲品方面都重有特色飲品選擇

泰式青檸水
好濃郁嘅青檸味 ~
因為我最鍾意飲酸野

啱晒我口味haha ~

七喜龍眼冰
本身帶氣飲品都好爽~
呢杯有龍眼肉甜甜地順便可以潤下喉嚨