2024-03-01
晚飯時間係荃灣廣場行街既時候,見到呢間泰國餐廳裝修得幾靚,menu有別於一般既泰國菜就入左黎試下首先餐廳係好寬落,有卡位亦有一般坐位,地方大坐得都幾舒服🥥椰子香茅奶油蜆湯椰子雞湯飲得多,椰子香茅奶油蜆依個配搭真係第一次,份量3~4人,用小鍋上之餘仲有細火keep住煮,可以保持溫度,入面有新鮮蜆肉同蘿蔔,令整個湯的甜度提升,奶油香味十足,但唔會有油膩的感覺。🍞泰國爆漿街頭烤麵包(朱古力/班蘭/榴槤)另一道特別既小食就係呢款,係其他泰國餐廳好小見,三款味道既醬料都滿瀉了出來,榴槤好Creamy係好實在既榴槤味,班蘭醬濃厚有椰香👍🏻,朱古力相對下比較普通,但味道不錯,亦唔會死甜泰國D24榴槤酥球一口咬落去,好似食緊流沙包咁,爆晒漿,香味瞬間充斥住整個口。 榴槤肉又香甜又軟滑,榴槤fans必食🍍🦐烤菠蘿虎蝦蟹肉炒飯一上枱見到好大塊金菠蘿好鮮甜,虎蝦大隻肉質好爽彈,一絲絲既蟹肉份量都唔小,飯又炒得夠香夠乾身,一啖飯再配一口菠蘿🤤好滿足🥬馬拉盞炒時菜雖然依個菜式周圍都可以食到,但依到絕對有驚喜,好少泰式餐廳會炒到有獲氣,馬拉盞醬偏咸重味,同埋唔會好辣,係白飯小偷🤣🧋爆打鴨屎香百香果茶飲品好清新,食
首先餐廳係好寬落,有卡位亦有一般坐位,地方大坐得都幾舒服
🍞泰國爆漿街頭烤麵包(朱古力/班蘭/榴槤)
泰國D24榴槤酥球
🍍🦐烤菠蘿虎蝦蟹肉炒飯
🥬馬拉盞炒時菜
🧋爆打鴨屎香百香果茶
飲品好清新,食完重口味既食物飲返啖好解膩
🍇🍍提子菠蘿梳打
有一塊菠蘿做裝飾,但都係食得既,好甜添👍🏻整體提子味道出D,有氣既梳打飲完係爽既!
其實menu仲有甜品覺得好吸引,但真係已經食到好飽🙈下次會再返轉頭試下甜品🤤