2025-05-24
呢間係一間昭和風格既居酒屋,舖內會播經典日本歌,好懷舊又有feel,真係好似穿越左去昭和時代既日本居酒屋咁,打卡一流。最重要係,佢啲食物真係有水準,夠特色又好味~揀左幾個我地覺得超正既分享俾你哋!吞拿魚鱈魚餅呢個一上枱我哋就即刻忍唔住想食,佢外層煎到金黃香脆,入面係滑滑嘅魚餅,吞拿魚同鱈魚嘅鮮味超濃,絕對係開胃頭盤!配埋啲特製醬汁,簡直係完美搭配,必點!魷魚明太子卷呢個真係必食!魷魚包住明太子餡,咬落去啲明太子爆開嘅感覺真係滿足到唔得,鹹香味啱啱好,魷魚仲好嫩唔韌,食咗一啖即刻想再加單。昭和海鮮卷呢個海鮮卷係餐廳嘅特色之一,手工捲嘅壽司,入面有超新鮮嘅刺身,飯粒仲帶少少醋香,清新又唔heavy,食完覺得好爽口。雞全翼居酒屋嘅經典菜式梗係少唔到雞全翼啦!呢度嘅雞翼燒到外皮脆脆地,入面啲肉又嫩又多汁,仲帶陣淡淡嘅炭燒香味,完全係夜晚配啤酒必食嘅好選擇。牛舌是最喜歡的!不但厚度很適配,外表焦脆裏面充滿肉汁咖哩牛脷鐘意飲酒既朋友,呢個咖哩牛脷真係唔好錯過,食落好暖胃~咖哩汁濃郁得嚟帶少少甜,牛脷燉到又腍又入味,我哋全枱一致投票呢個係今晚Top 3!炸北海道魷魚絲呢個真係香到痴線,炸得好脆,啲魷
吞拿魚鱈魚餅
魷魚明太子卷
昭和海鮮卷
雞全翼
牛舌是最喜歡的!不但厚度很適配,外表焦脆裏面充滿肉汁
咖哩牛脷
炸北海道魷魚絲
呢個真係香到痴線,炸得好脆,啲魷魚味超濃,真係好啱配酒。
炸海鰻魚骨
魚骨炸到脆卜卜,鹹香又唔油膩,係一個幾特別嘅小食,送酒一流!
如果鍾意日式居酒屋,或者純粹想搵個地方同朋友放工後坐低吹水,昭和食堂真係超啱,氣氛夠Relax,食物好味又有特色,重點係價錢唔貴,CP值高。下次約朋友就黎呢度啦,唔會失望!