2021-02-17
朋友帶路下,呢段時間黎銀之餐廳食過兩次下午茶。餐廳外面係入牆櫃,擺左好多舊日本卡通系列既產品(例如文具)。仲有一個位擺放既係可賣既老闆既收藏品(因為朋友咁岩睇到有樣鍾意既野,問左老闆,老闆話果d係可售。因為呢個契機,了解到老闆原來好鍾意收藏日本文化既產品,收藏左好多,特別係專門收藏響香港度買到既日本產品,而唔係去日本度買~得知多左呢d物品背後既事情,對餐廳更有親切感~) 侍應親切有禮,老闆也隨和,令我對對餐廳很有好感。 由於covid關係,餐廳用透明板隔開座位。空間感大。 有d檯係木檯中間有塊透明玻璃,透明玻璃下再擺左d日本漫畫同文具,增加特色。(係d比較耐以前既日本系列,小甜甜年代,始終老闆有一定年紀(外貌依然年輕既xD)試左蝦多士、炸雞粒、鰻魚炒飯。呢d都好好食,炸雞粒脆脆滾熱辣,鰻魚炒飯熱辣辣又有炒味之餘,一啖裡面有唔同層次,有咬口,爽身而唔係淋beh beh果種。係食完一啖想再繼續食第二啖果隻(因為係友人分享比我既哈哈哈?外國的月亮更圓,卡卡)。 下午茶餐大概都係$4x左右價錢,配一杯熱飲,加埋一大概$5x。 以上幾項食物我都會推薦。 整體黎講,環境舒服清靜 + 服務
侍應親切有禮,老闆也隨和,令我對對餐廳很有好感。
整體黎講,環境舒服清靜 + 服務親切 + 食物有質素價錢親民,值得再來~