2024-04-16 25 浏览
本身在中环工作,公司虽然有饭堂,不过都会间中约同事出来食嘢,今日就约咗同事去中环德己立街的这家拉面店午膳。🥳我地嚟到嘅时候大约中午十二点搭半,已经坐到差不多满座,好有白领喺中环食晏昼嘅气氛。🥰《原只灸烧鱿鱼墨白汤拉面》期间限定ramen,全部新鲜即制。经过烧烤烹调的鱿鱼,味道宁舍不同,为避免黑色墨鱼汁溅到客人衣物,店家特意提供围裙作保护用途,十分体贴。黑色汤底入口变成带墨鱼味的鸡白汤,浓而不腻,配上香葱及木鱼干的面底,出色!☺️《辛辣炙烧豚肉味玉拉面》作为勇者就想挑战一下这个辣度,原来辛辣唔系讲得笑,所以拣之前要三思一下,或者做好心理准备,面身软硬适中,辣度十足令面身也沾上的辣挥发出来,豚肉够晒谂,一咬松化,只系觉得得一块唔够喉而己,欣赏那个玉子,里面仲系流心状,软软濡濡滚动著的口感,不错。👍《波子汽水》《枝豆》《羽根烧饺子》每只都系细细只,一啖一只唔使分开食,点酱油几惹味。🫶整体嚟讲,汤底和麺都唔错,值得再捧场!😎

《原只灸烧鱿鱼墨白汤拉面》

《辛辣炙烧豚肉味玉拉面》

《波子汽水》

《枝豆》

《羽根烧饺子》

每只都系细细只,一啖一只唔使分开食,点酱油几惹味。🫶

整体嚟讲,汤底和麺都唔错,值得再捧场!😎
2024-04-15
用餐时段