2023-07-10
《虎鐵鐵板燒 - 銅鑼灣》日本料理黎講,除左百吃不厭既壽司之外,其實我都幾喜歡食鐵板燒,唔洗成日都食魚生既,熟既日式料理都可以十分精緻的。今次又係同車車去左食一間位於銅鑼灣既人氣鐵板燒餐廳,我地兩個就要左餐廳推介既虎鐵二人餐 $2880,全晚一共十個Courses 最尾飽到我抱住個肚走,同男士黎食個份量都一定足夠!💁🏻♀️牛油果海蝦沙律首先,我地由沙律同前菜開始,沙律入面有不少既牛油果片,仲有車厘茄、蝦、青瓜絲、沙律菜等等,所有食材唔洗食都已經知好新鮮,就咁睇牛油果既亮度同質感都知用料上乘,醬汁係酸酸甜甜既柚子醋汁,呢個配搭令人覺得好開胃💁🏻♀️蟹肉海膽松露溏心蛋而呢道菜個人覺得十分精緻,而且好鮮味。細細個蛋殼入面放滿混合左蟹肉既蒸蛋同埋海膽同松露,食落鮮甜而且好有層次感,黑松露既味道唔會搶過左海膽既甜味,睇得出諗菜式既人好有心思,超Like💁🏻♀️火焰黑松露汁煮帆立貝到左正式主菜啦,其實安排左座位之後,已經見到廚師不停咁喺我地面前選擇食材,睇住佢喺個魚缸入面拎起左D 海鮮,之後仲喺席前處理同調製醬汁,成件事其實都好有趣,有得食又有得睇,偷下師都好丫嘛。師傅煮好左帆立貝之後,喺我地面前
💁🏻♀️蟹肉海膽松露溏心蛋
💁🏻♀️火焰黑松露汁煮帆立貝
💁🏻♀️青森縣夷鮑
💁🏻♀️法國藍龍蝦
💁🏻♀️日本熊本A5 和牛厚燒/日本熊本A5 和牛薄燒
💁🏻♀️香煎野菜
蔬菜方面,餐廳安排左冬菇、南瓜、茄子同蒜片俾我地,個人食到呢度已經8成飽啦,不過煎香左既蔬菜有著滿滿既牛油香,食過有點焦糖既甜味,應該係食材本身自帶甜味,經過煎香後令到甜度提升
💁🏻♀️刺身帶子豆腐鯛魚湯
💁🏻♀️黑松露三文魚籽海膽炒飯