2012-06-10 8 浏览
知道朗豪坊food court新開左間小台北,呢日特登走黎幫襯,想回味一下我最鍾意食的台灣牛肉麵!諗住星期三晚八點半打後,唔會太多人,點知都係一堆人等緊位,我地都等左差不多半個鐘至有位坐!我同朋友各自叫一個紅燒牛肉麵套餐,$44,有飲品跟,另外加多$22叫左個鹽酥雞~鹽酥雞比想像中大碟,切開有5大件。熱冬瓜茶幾好味,唔會死甜,但朋友話佢杯凍豆漿面頭冇味,飲到個底就甜過濃,睇黎係溝得唔勻。食台式牛肉麵,第一樣就係試下個湯頭。一飲,嘩!勁鹹!冇任何中藥味,一D都唔濃,一味靠豉油帶味嗎?個湯真係好唔掂...!麵條方面係用幼麵,口感唔錯,可惜D湯本身就唔好飲,麵條吸左D湯都冇用...配料有蔥、酸菜同半棵小唐菜,食到個底會feel到有極極極輕微辣味,不過真係極度輕味而已。跟住試下D牛筋...咦,好食喎,夠諗滑,雖然未至於去到入口即溶的地步,但都好唔錯啦!好易咬,好食~牛肉係近牛𦟌的位置,睇落個樣有D乾...但係食落又OK喎!一D都唔"un",幾諗,好易入口~佢D牛肉真係補返唔少分數!至於鹽酥雞...其實都預左唔會做得太出色!果然一入口,發現雞肉太老啦,亦唔係好夠入味,好在佢夠脆,應該係即叫即炸。

紅燒牛肉麵+鹽酥雞扒
套餐都會送凍豆漿或者凍/熱冬瓜茶
麵條粗幼適中,可惜底太鹹
牛筋夠稔,好易咬
牛肉未算好滑,但係都唔錯了,絕不痴牙
鹽酥雞同台灣果D差一截,雞肉偏老
至於鹽酥雞...其實都預左唔會做得太出色!果然一入口,發現雞肉太老啦,亦唔係好夠入味,好在佢夠脆,應該係即叫即炸。不過下次我就唔會再加啦...唔值!

一向知道香港好難食到地道的台式牛肉麵,呢間D牛肉做到呢個水準算係唔錯!可惜湯底破壞左整體感覺,希望店家可以再改良一下,至少唔好整到咁鹹!
2012-06-06
紅燒牛肉麵+鹽酥雞扒