2010-02-04
前年聖誕去胡志明市玩左四日, 周圍搵pho食就係其中一個目的, 除左走入街市食平靚地道pho, 另一發現係連鎖店pho24, 得知佢登陸香港, 梗要試下!胡志明的pho24, 餐牌係圖文並茂的一張過膠卡, 感覺平民D及似快餐店, 香港呢間就似餐廳, 況且又在大商場上, 裝修即使算唔上好特別, 睇落光鮮D! 雞肉湯粉$38達到我對越南粉首要的要求...湯夠熱, 同埋無味精,向來喜歡越式湯粉有太量配菜如芽菜, 香草洋蔥, 湯底又夠清, 同肉類混和一齊入口, 覺得清新又健康, 個人口味我會揀雞肉多於牛肉, 咖喱雞配法包$46侍應放上枱就傳出陣陣椰香, 辣度亦足, 濃香又有層次感, 點法包食係絕配, 唔錯, 同埋相比起雞, 咖喱薯仔仲入味, 越式焦糖燉蛋$28夠濃香, 估唔到佢做得不錯, 同高級法國餐廳有得揮, 價錢就平一倍以上啦!越式滴漏凍啡$32雖然無在胡志明小檔飲的咁風味地道, 但仍屬水準之作, 愛它比較濃郁
雞肉湯粉$38
達到我對越南粉首要的要求...湯夠熱, 同埋無味精,
咖喱雞配法包$46
越式焦糖燉蛋$28