2020-05-12 61 浏览
石燒牛流行咗都好一排,但係媽咪都未試過,襯母親節好日子,帶媽媽嚟食好嘢得寶商場唔算近又唔算遠,但係主要食靚牛嘅地方唔多先叫咗一個美國SRF和牛板腱300g,一上枱啲油已經係咁彈,表面燒到1成熟好靚嘅2塊扒,仲插咗支旗仔話你聽係咩肉,幾得意我哋即係切開兩塊牛扒,啲肉汁忍唔住,擠哂出嚟好彩我哋即刻切開,入面嘅肉冇overcook,仲係好粉嫩,啲肉質好淋又夠juicy,牛肉味濃因為板腱牛肉係牛嘅肩胛位,所以中間會有細細條筋,食嘅時侯要小心幫媽咪切開咗之後,我哋好快一人一件咁係咁食,簡直可以用鯨吞嚟形容媽咪仲話,好耐冇食過咁靚嘅牛扒另外一個叫咗日本和牛,肉眼蓋嘅位置都好肥美,油脂均勻熱辣辣燒好嘅牛肉片真係好惹味,撈飯一流最好嘅係可以自己調味,重口味啲可以落多啲胡椒而我媽媽一邊調味,一面不忘係咁夾俾我食,仲玩得好開心燒牛肉配白飯真係一絕!如果有閒情逸致嘅話,仲可以自己用生菜,牛肉蓋飯,砌一個牛丼添熱辣辣嘅湯保溫好足夠,素湯嘅材料有切粒嘅菇,西芹,紅蘿蔔同白蘿蔔媽咪都忍唔住飲咗2碗沙律菜好新鮮,食落爽脆清新,中和返牛油嘅肥膩埋單沒有加一,呢個價錢氹到媽咪開心,係抵嘅
得寶商場唔算近又唔算遠,但係主要食靚牛嘅地方唔多

好靚嘅2塊扒,仲插咗支旗仔話你聽係咩肉,幾得意

我哋即係切開兩塊牛扒,啲肉汁忍唔住,擠哂出嚟

媽咪仲話,好耐冇食過咁靚嘅牛扒

另外一個叫咗日本和牛,肉眼蓋嘅位置都好肥美,油脂均勻
熱辣辣燒好嘅牛肉片真係好惹味,撈飯一流

最好嘅係可以自己調味,重口味啲可以落多啲胡椒
而我媽媽一邊調味,一面不忘係咁夾俾我食,仲玩得好開心

媽咪都忍唔住飲咗2碗

沙律菜好新鮮,食落爽脆清新,中和返牛油嘅肥膩

埋單沒有加一,呢個價錢氹到媽咪開心,係抵嘅
庆祝纪念
母亲节