Morton's of Chicago

牛扒海鲜主食全部都出色,靓景好服务,庆生纪念一流😘!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🦪 新鲜生蚝 (半打) HK$318・味道:【头盔时间:敬业但唔太食蚝嘅肚波尽力评】冇咩海水味但唔腥的几易入口,冇话好甘好苦。酱汁都好多,青檬汁、辣椒之类,但我觉得就咁食就够了哈(虽然我食了一粒only哈哈哈XD)・口感:好light好轻身瀡入口,但唔会冇存在感。🦞 龙虾汤 HK$188・味道:好creamy但唔会腻,可能因为份量唔多XD。中间有两旧龙虾仔几弹口新鲜的,饮落系甘甜重料,饮得出畀咗好多龙虾熬制。・口感:有厚度但唔会浆口。另外一赞侍应会主动帮客人分汤,各倒一半咁,细心方便唔使自己搞。🫕 龙虾焗芝士通粉 HK$320・味道:好正嘅mac & chesse!好重芝士味非常挂通粉,龙虾依旧爽弹新鲜。配埋芝士粉有画龙点睛,多重芝士香。不过要share,二人都好难食得晒,因为真系会腻。不过呢款比出面嘅已经冇咁腻,因为用嘅芝士系以奶香为主,唔系咸香类芝士,所以食落偏甘香奶味而非咸腻𠮶种~・口感:浆口级数XD怕芝士膻味人士请绕路离开😂😂😂🥩 上等腰肉牛扒 24oz HK$1,088・味道:T骨左边
牛扒海鲜主食全部都出色,靓景好服务,庆生纪念一流😘!

🦪 新鲜生蚝 (半打) HK$318
・口感:好light好轻身瀡入口,但唔会冇存在感。
新鲜生蚝 (半打)
🦞 龙虾汤 HK$188
龙虾汤
🫕 龙虾焗芝士通粉 HK$320
・口感:浆口级数XD怕芝士膻味人士请绕路离开😂😂😂
🥩 上等腰肉牛扒 24oz HK$1,088
・味道:T骨左边细份位置系牛柳,右边系肉眼。侍应推荐3成熟就一于搓搓佢!牛柳重牛肉香,食返牛肉本身肉味;肉眼就重牛脂香,入口脂香满满,系满足嘅感觉!侍应建议呢个要二人share,系menu唯一一款二人share嘅牛扒,想一次过食晒牛柳同肉眼嘅建议队呢款。但其实份量唔会好得人惊,因为旧T骨都占唔少重量,当然一个人真系未必食得晒,开心share最好!
・口感:老实讲见到平时叫medium嘅肚波见到一切开真系吓L死,首先要出尽奶力切当刻已经怕好韧,仲要呢个生嘅程度系Gordan Ramsay会叫It’s fking raw咁滞😂。但一食即刻打脸,极度软腍一咬即化level,牛柳要咬多两咬先化但都好夸张啦👍🏻!FYI畀啲对牛唔太熟嘅波友,牛柳系偏西冷咁,肉质实净牛味重;肉眼就系软腍啲牛味冇咁重。而呢两款都软腍同时肉香/脂香都好出,食材高质之余厨师厨艺都好猛先做到。老实讲食过某啲酒店扒房都做唔到呢个质素,掂!
🧁 橙酒梳乎厘 birthday FREE gift
・味道:有四个味拣就拣咗特别啲想像唔到咩味嘅橙酒,但原来个souffle base一样只系酱不一样XD梳乎厘嚟讲唔算好甜,至少入口有停留3秒先消失(性价比高XDDDD),不过梳乎厘难啲0甜因为好靠砂糖打起,算系咁。个酱系杰身啲,有甜橙味但酒味就冇喇,正常甜度。点酱食会好过落梳乎厘,一嚟可以自己控制甜度,二嚟酱嘅重量唔会因为倒落去整冧souffle而失去空气感~
・口感:其实都普通梳乎厘冇咩分别,轻身食到蛋白嘅泡泡,有空气感但唔会太劲好似食咗阵风咁,至少食完都唔会好棉花糖咁,feel到有嘢落肚😂
橙酒梳乎厘
🍸 Lemon Drop Mortini HK$160
・味道:废波唔太饮到酒所以呢款入口第一下有少少呛口,之后就冇了都散得快的。侍应推介话几开胃,衬扒同甜蚝都不错的。柠檬味好出,唔会好酸或涩,酸甜酸甜咁几顺口,杯边啲砂糖有加乘,是可一搓的妹子酒喔(๑ ^ ₃•๑)
・口感:顺喉,唔涩唔鞋口,好爽的~

🍹 Pink & Tonic HK$160
・味道:呢个比想像中更淡口,大概得2分甜,但呢个更light更顺口,系西柚柠檬之类热带水果。因为冇咩酒精味所以会不自觉饮到变关公都唔知XDDD
・口感:light的淡口,唔酸唔涩,微微甜好解腻。

🤰性价比:高~
🤰9冲度:9冲~
🤰结论:唔可以话抵食,但物有所值。服务好周到,由食材介绍(e.g. 当天供应嘅肉类intro),到侍应自介佢系负责你呢枱,主动执好枱帮你影相,送生日卡呢啲小细节听落好普通但唔系间间做到。厨艺当然都高手啦,所有嘢都好食,冇一般,全部好食!全日都好多枱客庆生庆纪念日,对正尖咀夜景系靓嘅,值得去!

2023-11-17
用餐时段
庆祝纪念
生日
新鲜生蚝 (半打)
龙虾汤
橙酒梳乎厘