2016-07-15 212 浏览
下雨天,來到太子附近見到有雞煲。爸爸看到十分有興趣,火鍋食得多,未食過雞煲。再睇睇原來米走雞主打食芝士雞煲,可惜我不好芝士,入去只點了最普通的雞煲,加一些火鍋配料!選擇令有選擇困難症的我更難揀了!一上枱先讓雞煲煮一會,之後店員會拿著火槍點火,加入麻辣汁就完成!整個過程會搶下火,記得拎定相樹!而雞件十分嫩滑,用了雞脾肉的關係所以啖啖肉,不過汁未夠濃郁,水水的,這點是令我有點失望。而其他配料方面,卻令人眼前一亮!牛脊肉這是半份,看見雪花平均分怖也令人流口水。小滾十秒入口即溶,牛味什濃也沒有雪藏味。牛魔王必點!虎蝦 ($88)大大隻又新鮮,蝦肉好結實!這個價錢係超值!不消幾分鐘已經清光了!美國桶蠔 ($138)拳頭大的桶蠔,只要滾幾分鐘就食得!海水味很重,不錯!不過大太隻吃下去難免有點漏,都係一隻起兩隻止就夠。蠔,還是男仕要吃多點吧?而另外菜類方面的選擇很多,而且可以用平的價錢點半份,人少少都可以食多幾款!而我點了娃娃菜,翡翠苗及蜂巢豆腐!蜂巢豆腐是第一次在外面食到,索哂湯汁真係好正!為雞煲注入一些健康的元素!哈哈蝦中寶這個有原隻蝦肉的十分吸引,很彈牙。加入蟹籽碌熟了後有不同的口感!好得意的
選擇令有選擇困難症的我更難揀了!

而其他配料方面,卻令人眼前一亮!
牛脊肉
虎蝦 ($88)

美國桶蠔 ($138)

哈哈蝦中寶
這個有原隻蝦肉的十分吸引,很彈牙。加入蟹籽碌熟了後有不同的口感!好得意的感覺,夠哂創新!
烏冬只有一個,份量不多,但索完湯汁後很彈牙又滑。用黎填下男人個胃就最好不過了。