2017-08-08
與親戚飯聚,最穩陣都係揀中式野。之前睇過文章介紹黃記煌嘅燘鍋係以無水烹調製法,以食物嘅自身水份進行燘煮,保持食物的原汁原味及營養。睇落好似好養生,應該比較適合長輩口味。星期日晚嚟到,入座率約九成,其中唔少似係遊客。餐前小食-竹炭花生,幾香脆自選燘鍋 $298店員首先把底油放在鍋中,再放上多種蔬菜及藥材。最後鋪上我們自選的石斑魚柳、美國安格斯牛柳粒、秀珍菇、牛肚。材料差不多全熟時,店員再倒入招牌鹹鮮汁。燘熟後的石斑魚柳十分嫩滑,我夾完又夾,必點之選。牛柳粒肉味香濃、牛肚入味且爽,很欣賞廚師把牛柳粒切成一口一粒大小,而牛肚也是切幼絲。食完燘鍋,店員會加入上湯,我地就開始煮其他配料。西班牙榖飼黑毛豬梅爽肉,稍為在鍋中灼一灼即可,咁就食到其肉質具彈性,油分亦足夠 $118蜂巢豆腐可盡吸鍋中精華($38)生猛蟶子皇非常鮮甜,又爽口 ($90/2隻)新加坡白魚旦比平時食開的魚旦滑 ($24/半份)店內仲可以點許留山嘅甜品 😋 我地叫左幾款share。我最喜愛糯米糍,貪佢中間夾住成舊芒果,外層椰絲又好味。芒果糯米糍$21/3粒楊枝金撈 $38芒之戀 $42備註:店員們服務態度極佳,動作快手,又保持笑
星期日晚嚟到,入座率約九成,其中唔少似係遊客。
餐前小食-竹炭花生,幾香脆
自選燘鍋 $298
店員首先把底油放在鍋中,再放上多種蔬菜及藥材。
材料差不多全熟時,店員再倒入招牌鹹鮮汁。
食完燘鍋,店員會加入上湯,我地就開始煮其他配料。
蜂巢豆腐可盡吸鍋中精華($38)
生猛蟶子皇非常鮮甜,又爽口 ($90/2隻)
新加坡白魚旦比平時食開的魚旦滑 ($24/半份)
芒果糯米糍$21/3粒
楊枝金撈 $38
芒之戀 $42
備註:店員們服務態度極佳,動作快手,又保持笑容