2019-06-05
今晚好朋友請食飯,因為佢個exam終於pass左,成功升職後人工三級跳,所以就好豪氣咁話要請我食和牛見佢辛苦左咁耐,依家終於挨出頭,我都好替佢開心,佢話請我食飯,我就固然更開心啦今晚朋友係老闆,食啲咩都係由佢揀啦我都係飲返啖茶,乖乖地坐低等食好啲朋友要左三牛一豬,mix埋成為呢個睇見都令人流曬口水既肉肉拼盤佢order左一份和牛肉眼、和牛牛排肉同和牛上牛排肉三款和牛既雪花分佈都好平均,色澤粉嫩誘人!!!而豚肉方面,佢就要左一份五花肉,肉同脂肪分例分明,一層嫩肉一層油脂,五層比例清晰可見燒肉可以揀汁燒或者鹽燒,我同朋友都偏愛原汁原味,所以就全部都要左鹽燒~~當中仲配有少量蔬菜,個粟米超甜又多汁!!!和牛一向脂肪較多,所以有入口即溶既感覺,自己個人就中意沾上鹽巴同小小檸檬汁中和一下食左兩三塊之後,都係忍唔住要返碗飯黎食軟糯晶瑩既白飯同嫩腍而香既和牛簡直就係 perfect match個晚朋友就燒肉配生啤,而我就要左杯桃味既梳打黎倨一倨 爽一爽
今晚朋友係老闆,食啲咩都係由佢揀啦
我都係飲返啖茶,乖乖地坐低等食好啲
佢order左一份和牛肉眼、和牛牛排肉同和牛上牛排肉
三款和牛既雪花分佈都好平均,色澤粉嫩誘人!!!
食左兩三塊之後,都係忍唔住要返碗飯黎食