2021-01-31
日本美食之旅 唔好比佢停!今次要分享嘅係超正嘅日式網燒活.海.鮮廚師會即場燒 真係會睇到流口水🤤我哋先嚟點咗2杯梅酒飲住價計、邊等燒物🥂🔸味噌蟹甲羅燒($156/2人份)哩個超級正!個蟹膏超濃!味噌嘅咸香味同蟹膏好夾,將一大匙燒完嘅蟹膏擺上脆多士上食,超幸福的!🔸二人前浜燒盛合(活)($798)當一大盤活海鮮上枱時,我哋一齊「嘩」咗出嚟😆,有大大隻鮑魚、大蝦、扇貝、蠔、蟹脚,而2隻鮑魚好活潑,係咁郁!影完相就睇住師傅燒。▪️扇貝分別有原味同牛油味,師傅預先幫我哋切粒方便食用,燒得剛剛好,我喜歡原味,因為好鮮甜,就咁食已經好味,而牛油味就更香口。▪️燒蠔肥美飽滿,一咬落去會爆汁,鮮甜!我連檸檬汁都唔加,原汁原味,正!▪️鮑魚唔洗講,睇相已經知幾新鮮,食落彈牙爽口,點少少燒汁食更惹味!▪️大蝦燒完好香,雖然已去蝦殼,但個陣燒過嘅香味依然保留,蝦味濃郁,質地爽彈。▪️蟹脚味道鮮甜嘅!不過可能燒得耐左啲啲,食落較為乾身,但味道唔錯。🔸特製黑松露炙燒平目魚邊沙律($138)黑松露醬好多,所以味道阿香濃,沙律有牛油果、鮮菜、炙燒平目魚邊、番茄仔,而醬汁酸尾尾,新爽開胃又健康!🔸生燒鰻魚飯($158)鰻魚好厚
今次要分享嘅係超正嘅日式網燒活.海.鮮
廚師會即場燒 真係會睇到流口水🤤
我哋先嚟點咗2杯梅酒
飲住價計、邊等燒物🥂
🔸味噌蟹甲羅燒($156/2人份)
🔸二人前浜燒盛合(活)($798)
🔸特製黑松露炙燒平目魚邊沙律($138)
🔸生燒鰻魚飯($158)
鰻魚好厚身冇骨,燒得好靚,邊邊有少少微焦,外皮好香口,咬落裡面好滑。
🔸柚子雪葩($68)
食落好香柚子味,好似食緊真嘅凍柚子咁,偏酸微甜,我喜歡!
🔸菠蘿雪葩($78)
用原粒菠蘿盛住啲雪葩,菠蘿味好香,味道唔假,甜甜地幾好食