2024-01-31 1352 浏览
等到颈都长… 呢晚终于轮到我哋去睇 #Mirror演唱会 🕺🏻为咗隆重歧视,#小秘书 专登请咗半日假整装待发😄 本来谂住喺 #铜锣湾 行一阵食啲嘢就出发,点知搞到过晒钟😅 喺 #香港 想食得有风味又想悭时间,似乎非 #茶记 莫属😏 朋友仔知我一向钟意食 #烧味,提议可以试吓 #登龙街 里面嘅「大壹烧鹅」,话包保可以一次满足晒我两个愿望☺️餐厅地方细细,但就五脏俱全。入到餐厅,#小秘书 第一眼已经玻璃房里面排排企(挂)嘅鹅身吸引住👀 睇嚟佢哋嘅 #烧鹅 都系真材实料同自家制,唔系行货🤩 我哋呢日被安排坐喺卡位上,感觉整体环境都干净企理☺️ 为咗可以早啲入场打卡,我哋突然变得好有主见😁 每人叫咗个 #烧味茶餐,另外加咗份#烧味三拼(肥叉烧、烧鹅、烧肉)开心share🤩 茶餐份量比一般餐厅重手,#濑粉 配 #烧鹅 当然系招牌菜,烧鹅皮唔会太肥,仲有淡淡鹅油香,唔错唔错!而另一份茶餐我哋要咗 #叉烧油鸡河,虽然睇起嚟简单,但系味道都一样出色,叉烧肥瘦均匀、油鸡都被腌制得好有味道🤤 不得不提系烧味三拼里面嘅 #烧腩仔,一层肥一层瘦嘅冰烧五层肉,皮烧得脆脆的,肥肉夹埋腩肉一齐入口,完全唔会感觉油腻,口

茶餐份量比一般餐厅重手,#濑粉 配 #烧鹅 当然系招牌菜,烧鹅皮唔会太肥,仲有淡淡鹅油香,唔错唔错!而另一份茶餐我哋要咗 #叉烧油鸡河,虽然睇起嚟简单,但系味道都一样出色,叉烧肥瘦均匀、油鸡都被腌制得好有味道🤤 不得不提系烧味三拼里面嘅 #烧腩仔,一层肥一层瘦嘅冰烧五层肉,皮烧得脆脆的,肥肉夹埋腩肉一齐入口,完全唔会感觉油腻,口感非常满足🤤

唔系伙记提醒,我都唔记得个茶餐加$5就可以配个热饮🤪 虽然𠮶刻已经饱到上心口,但系总系心思思想摆埋杯 #奶茶 落肚🤪 唯有今个星期比心机跳多两堂舞,消耗返我食咗上身嘅猪腩肉啦😅😅

📍 大壹烧鹅 (铜锣湾) 登龙街36-48号登辉大厦地舖
2024-01-29
$140 (其他)