2021-01-08 442 浏览
天寒地凍食乜好,雖然是午飯,都係想試D新嘢。聽聞點煲在馬鞍山開了無幾耐,既然來到呢區,特來一試。舖雖然不大,裝修既懷舊亦有特色,兼乾淨企理。除咗供應煲仔飯同煲仔菜,亦有點心。茶亦有幾款選擇,普洱丶香片丶鐵觀音只$8壺,抵。我點了一個臘腸滑雞煲仔飯($83),並加奶黃小豬包($22)作甜品。煲仔飯先上,煲仔置於木盒內,較安全。打開即刻熱氣騰騰,臘腸香味濃烈。枱角已放了豬油(第一次見)及豉油,我加了一點豉油便急不及待要試吓。臘腸很香,一點也不肥,應該是靚貨,鷄肉亦很嫩滑,不肥兼有雞味。飯粒幼滑,沾上雞及臘腸汁,香甜好味。它還有一特色,是其黏著煲的飯焦,用匙羹一挖便脫落,是一片又香又脆的飯片,好好味。👍🏻👍🏻👍🏻小豬包樣子可愛,就算蒸熟了也沒有變樣。味道也不錯,皮夠薄及滑,奶皇香,雖然唔流心,也好味。😋可惜的是飯後半小時左右便覺得有少少口乾,應該是落了D師傅。👎🏻

2021-01-07