2019-08-23
星期五晚約friend 食餐好摸下酒杯底, 好食物好風景自然係個must! 呢日就去到紅磡嘉里酒店Bong 餐廳, 雖然單睇店名唔知佢食咩, 但最重要係海旁餐廳無束縛的環境, 坐在海旁夕陽西下的慢慢食同慢慢嘆, 先可以食出到食物的真味。再者, 食完夜少少仲可以睇埋幻彩詠香港, 一次過欣賞日落同夜景! 對住對面港島食萬家燈火食熟成牛慢慢享受。 走進餐廳,大概分為左右兩邊, 前方是水吧。裝修時尚不俗套, 有卡位也有圓檯, 全部沿著海旁面坐, 裝潢帶點歐陸風,襯以昏黃射燈,整體感覺舒適, 而右邊雪櫃仲可以睇到今晚的主角 –熟成牛。 今日與友人黎叫左一份dinner set 同一份意粉, 兩份Share. 麵包籃配香草牛油 餐前先黎兩款包包, 一款係長法屯, 烤得香脆, 可配醋同橄欖油。另外一款有nuts,食落有陣陣獨特香味, 配牛油仲更好食。 Sweet pumpkin cream soup Dinner Set 的湯係南瓜忌廉湯, 質感滑溜綿密細緻,南瓜味突出,味道同同質都無可挑剔。Sous vide chicken salad 雞肉沙律 醬汁與爽脆冰涼沙律菜分開上, 可以自
麵包籃配香草牛油
Sweet pumpkin cream soup
頭盤係Grilled scallop with salmon caviar
從整個賣相,都見到廚師花過心思。食得出件肉眼本身好高質素,熟成牛在製作過程中裡面的水份會被蒸發, 而其天然酵素亦會打破肌肉組織, 熟成後令肉味更加濃郁軟嫩。燒出來的熟成肉眼外觀非常靚仔, 帶有炭火香, 比一般牛扒更加細嫩, 極富肉味。順帶一提, 餐廳提供左3款調味鹽(海鹽,紫菜鹽,喜馬拉雅山岩鹽)、黑椒汁、mustard 同酸青瓜, 其實點一點鹽已經把牛的滋味提升。至於巨型虎蝦質感爽彈, 好食。其餘蔬菜都烤過,帶有香氣,焗薯仔亦非常軟滑。
只於另外叫的巴馬臣芝士黑松露蟹肉手造扁意粉
Strawberry sorbet
整體而言,我和友人都好滿意餐廳的食物、環境與及服務,無論室內外環境也令人感到很舒服自在,侍應服務也貼心到位,主動斟茶遞水,更換餐具,殷勤爽快態度,也是值得一讚。