2018-09-27 914 浏览
老公升职加薪梗系要同佢庆祝下,就佢返工系湾仔区揾食,朋友介绍喺永乐街有间法国私房菜,静静地几好情调就book你试吓到当晚我哋都唔知食乜,一入门口,有惊喜㖞,室内装修好有情调睇得出老板放咗唔少心机👍店舖不大只有10张枱内,正正就系想同老公静静地倾下计,店员非常之友善专业,因为系无菜单的,店员由歺包到甜品介绍一番👍👍餐包是他们自家制的法国牛油牛角包比外面食到的香很多,牛油味很浓很浓,表层很脆口!再嚟头盘系烟三文鱼他他,见到呢啲菜有啲担心因为老公不好鱼的,但系他一食停唔到口,烟三文鱼加咗牛油果蕃茄系有机嘅很甜而且系批咗皮的,很fresh 嘅感觉,而且卖相很精致🍅汤一啲都唔怯场,是蟹肉海皇汤,蟹肉尤其清新,鲜甜,而且蟹肉份量相当足主菜系猪胺同墨鱼面,两款看似简单嘅菜式食落去一啲都唔简单!🐷胺表皮脆口,内𥚃面还是粉红色的,猪胺少不免油脂会多一点,食少少隔住沙律同烧菠萝一起吃,解了不少油腻感,一种很match smart 的食法!墨鱼味嘅面,定系墨鱼味嘅墨鱼,很得意的一道菜,看到厨师的创意和功架,全部都是由墨鱼切成嘅墨鱼长片,切得如扁意粉一般薄,配上酱料一起食惊喜由头带到尾,甜品更是另人哗一声呢,

Croissant

Smoked  salmon  tartatr

Bouillabaisse    (Crab)

主菜系猪胺同墨鱼面,两款看似简单嘅菜式食落去一啲都唔简单!

Iberico  pork  rack

Cuttlefish    pasta

惊喜由头带到尾,甜品更是另人哗一声呢,艺术品一样,香橙味嘅雪糕系外边吃不到!

Chocolate  mousse  cake

无论环境气氛服务食物都令我们很满意,希望老公快啲再升职再过嚟食饭拉

Croissant
Smoked  salmon  tartatr
Bouillabaisse    (Crab)
Iberico  pork  rack
Cuttlefish    pasta