2011-01-28
都有一段日子無來過。前兩晚有朋友從台灣來探我地,話明要吃住家菜,一共五個人,番來幫襯。有個二人餐,198,五大道,湯好飲,野葛菜煲魚,不過唔夠熱。兩個前菜,晚晚唔一樣,今晚有皮蛋肉鬆豆腐,食得出是正牌新東羊肉鬆,都真夠認真。兩個小菜,伙計介紹波蛋肉餅,話系新鮮豬肉,有細肉,有粗粒,果然無雪肉的豬氣除;有個欖菜肉碎四季豆都好送(兩個紅米)飯。再來足料紫米露糖水。另外散叫姜蔥雞煲,熱辣辣,好冶味;豉油中蝦,蝦都好正,似酒店自助餐果種。魚湯浸菜大碟抵食,味道一般啦,勝在夠熱。牆上貼左馬拉糕,水晶糕的相,忍唔到哦,又真系好得喔。1個餐,加多個湯,加籠荷香飯,3個散叫小菜,2個甜品,唔算太飽,都好滿足啦。加埋一先至120蚊,檯頭杯茶要讚,雖然免茶芥,D烏龍好純。厘一區,地方服務無錯,價錢算系咁啦。兩個朋友都好滿意喔。今勻個菜牌比上次豐富好多,好多野都想試,蝦子柚皮都有,有欖醬蒸魚,都好想試,要下次咯。其實就算無特別請客,平日廚房唔著燈來開飯都OK嘅。我地坐近門口,D客都主動自己攞卡片,時不時又聽到門口招客講無用味精,食得出!
再來足料紫米露糖水。
另外散叫姜蔥雞煲,熱辣辣,好冶味;
豉油中蝦,蝦都好正,似酒店自助餐果種。
魚湯浸菜大碟抵食,味道一般啦,勝在夠熱。
牆上貼左馬拉糕,水晶糕的相,忍唔到哦,又真系好得喔。
其實就算無特別請客,平日廚房唔著燈來開飯都OK嘅。