2006-06-22 11 浏览
其實成2個月前的事lu﹐我同老友有晚想黎食飯﹐因為知呢度好評不絕﹐順便睇下母親節好唔好帶阿媽黎慶祝~~~我地無booking﹐所以咪walk-in囉。果晚9點半左右入到去﹐見到細細地方坐滿晒﹐個個都係開緊餐。好彩剛剛有人走lu﹐有一張2人檯空左。門口位侍應姨姨話等等﹐執埋檯就可以過去坐啦﹐咁我地咪企係到等囉~~~~~點知唔夠10秒有個中年男人(經理﹖)話呢張檯唔坐得呀﹐已經book左俾人﹐請我地過一陣再入黎。跟住我聽到果個侍應姨姨細細聲背住我地問個阿叔“仲等呀﹖”﹐個阿叔因為面對住我地﹐唔敢答﹐淨係用d好怪的眼神望下個姨姨﹐跟住就再一次用唔見得好有誠意的語氣請我地出去~~~~~~~你話點好呢﹖最後我地一去無回頭lu~~~~~~~住係香港的讀者估都估到﹐book左果位肯定係熟客/大客啦﹐我地d魚毛咪唔幫襯唔緊要囉。我都知香港d粵菜館係咁架喇﹐係熟客就點都死張檯俾你﹐又唔好意思又sorry連聲又送埋糖水賠罪之類慌死你嬲左以後唔再黎~~~~~~~~但係今次唔同嘛﹐人地遲晒大到又唔cancel﹐你寧願空住張檯等個唔知黎唔黎的客﹐都唔去俾其他已經黎到的客人﹐似乎太有義氣wor﹗~~~~~~~9點

住係香港的讀者估都估到﹐book左果位肯定係熟客/大客啦﹐我地d魚毛咪唔幫襯唔緊要囉。我都知香港d粵菜館係咁架喇﹐係熟客就點都死張檯俾你﹐又唔好意思又sorry連聲又送埋糖水賠罪之類慌死你嬲左以後唔再黎~~~~~~~~但係今次唔同嘛﹐人地遲晒大到又唔cancel﹐你寧願空住張檯等個唔知黎唔黎的客﹐都唔去俾其他已經黎到的客人﹐似乎太有義氣wor﹗~~~~~~~9點半叫我出去等﹐等到幾時先有張2人檯或4人檯呢(d人個個都未食完)﹖你地好似10點幾11點都收鋪啦~~~~~唔開心﹐大家都係專程黎欣賞你的美食je~~~~~~~~希望各位老闆們諗諗呢樣野啦~~~~~