2009-08-20
尋晚我地五個好友一行人往赤丸聚餐。等左半粒鐘,輪到我地,侍應阿man先同我地講「張枱好細喎,你地五個人係迫d架喇,但係其他人都係咁坐架啦」。下?又唔早講!不過無辦法啦,等左咁耐,唯有入去坐啦!阿侍應哥真係無講錯喎,張枱真係好細好迫,仲細過張麻雀枱,基本上我地有兩個人係無枱用。唉!無辦法啦!等左咁耐又坐低左,點知…食到差唔多果時,又係lee個侍應哥走過來收碗碟同筷子,但我地小食都未食完,佢就將d筷子撈到亂哂,仲要好大力咁拍張單係枱面,我心諗「無事呀化!阿侍應哥駛唔駛做到咁忟呀!」咁都不特止,佢仲好大力咁將d新筷子拍入去我地張枱嘅筷子盒入面,d態度真係…唉!到我地同佢講嘢佢就行開喎,都唔知咩鄉下。食物不過不失,而且我地每人叫左一碗烏冬,六個小食,都已經好飽架喇,侍應其實唔駛再額外送d氣我地受。唉!lee d服務態度,我諗我以後都唔會再來架喇!去一間餐廳食嘢,環境同服務態度,都會影響到成間餐廳嘅質素,如果食客開開心心咁來,食到滿肚氣咁走,lee間餐廳真係失敗喇!
到我地同佢講嘢佢就行開喎,都唔知咩鄉下。