2025-07-14
今日我同朋友去咗一間位於灣仔嘅老字號鐵板燒刺身專門店,聽返返工嘅朋友話呢度好出名,質素同味道都一流,所以我哋充滿期待咁去試。我哋點咗個秋田二人套餐,入面有12款精選菜式,所有海鮮都係新鮮得無得頂,食起來就好似Omakase咁。第一道菜係鵝肝蒸蛋配魚子醬,蛋香濃郁,與魚子醬相得益彰,真係一流!第二道菜係鐵板燒龍蝦膏炒鮮活龍蝦,佢唔係淨係燒龍蝦,仲用咗龍蝦頭嘅蝦膏去炒,肉質比澳洲龍蝦更加鮮甜,仲有服務員表演火燒龍蝦頭,期待感滿分。第三道菜原隻活南非鮑魚配海苔忌廉汁,鮑魚上枱時仲識得動,燒得啱啱好,配合特製醬汁,口感無得輸。第四道係北海道帶子,搭配紫菜同魚子醬,味道恰到好處。接住就係香煎鵝肝,超厚肉,入口即溶,味道濃郁,仲有黑醋同燒菠蘿降低油膩感,簡直完美。然後就係重頭戲—鹿兒島霜降和牛薄卷,肉質入口即化,薄捲包住蔥,再加上蒜片同岩鹽,口感豐富得無得比。最後出現嘅係佢哋出名嘅秋田炒飯同炒野菜,對男士來講,呢個套餐有飯真係好貼心,鐵板燒炒嘅飯香氣四溢,完美收官。整體而言,食物質素絕對超越價錢,我同朋友一致認為,呢個餐廳比幾百蚊嘅自助餐好得多,等唔到下次約埋另一半再嚟享受喇!
第四道係北海道帶子,搭配紫菜同魚子醬,味道恰到好處。