2018-12-11
鼎爺嘅節目次次都睇到我垂涎三尺,喜聞開了家鼎爺私房菜及鼎會館,今日特意約左三位好友食lunch set,平啲又light啲✌🏼終於黎到位於23/F嘅鼎會館,𨋢門一開隨即見到鼎形嘅屏風,後面一張張圓枱,再後面就是寫字樓景。環境好開揚,而且太陽光充足再配上全店的中式裝潢,正氣十足Lunch set分兩款: $498 & $698難得一場黎到,當然食豪啲啲首先用熱辣辣嘅燉盅著住花膠響螺竹絲雞湯,味濃又滋補,雞味清甜 ; 整片花膠非常入味,稍有口感 ;螺肉好軟靱度適中,飲完成個胃都暖笠笠正式開餐!兩款前菜: 酒香話梅蝦、麻香口水雞話梅蝦充滿花雕酒香,師傅亦預先挑走蝦腸,食得特別放心特別享受本以為係普通口水雞,原來除左麻辣,仲有日式芝麻醬,用甜味去中和辣味的刺激感,彼此沒掩蓋對方味道,反而好配合第一道主菜來嘍上湯焗開邊龍蝦龍蝦肉一刮即起,肉質爽彈鮮甜,配上湯可謂完美無瑕四十五頭吉品伴花菇我會用參茸海味黎形容成件事嘅味道,四十五頭乾鮑非常入味,而且質感做得岩岩好 ; 花菇挺有厚度,味道好濃薑葱頭抽煎星班球怕食魚的朋友都吃光,可想言知係幾吸引正常用薑葱擗走魚腥味,但今次嘅薑葱純粹係爆香用途,因為星斑
Lunch set分兩款: $498 & $698
難得一場黎到,當然食豪啲啲
螺肉好軟靱度適中,飲完成個胃都暖笠笠
正式開餐!兩款前菜: 酒香話梅蝦、麻香口水雞
第一道主菜來嘍
上湯焗開邊龍蝦
龍蝦肉一刮即起,肉質爽彈鮮甜,配上湯可謂完美無瑕
四十五頭吉品伴花菇
薑葱頭抽煎星班球
怕食魚的朋友都吃光,可想言知係幾吸引
正常用薑葱擗走魚腥味,但今次嘅薑葱純粹係爆香用途,因為星斑肉質爽實,味道鮮甜,根本同腥字扯唔上關係。唯一重鑊氣嘅斃病就係偏油,沒法子啦,鬼叫咁先好食
最後一道,鮮魚湯腐竹稻庭麵
暖乎乎浸係魚湯嘅稻庭烏冬,奶白色魚湯鮮甜、好滑溜
食完番薯糖水就完滿整個午餐啦!