2009-07-05 4 浏览
朋友介紹嘅呢間私房菜, $128 or $168咁平得唔得ka ? 重要無餐牌 ? 電話訂位嘅時候要confirm食邊個餐? 咁究竟兩個餐有咩分別呀 ? 吓, 貴嘅多咗沙律同燕窩囉! 本著試嘅精神...GO....上Openrice做咗功課嘅我已經知道應該有十幾道菜...kekeke...1) 雞腳 - 都幾稔, 味道唔錯.2) 蕃茄仔 - 唔食蕃茄嘅我無試, 不過見佢加咗話梅粉, 朋友話幾得意.3) 章魚丸子+咖喱角 - 丸子幾多章魚, 咖哩角一般.4) 蟹蜆湯 - 魚湯用蟹,蜆, 蘿蔔一齊煮, 不過好大胡椒味, 麻麻地.5) 魚皮 - 好爽.6) 素刺身 - 無咩味道.7) 蒜茸青口 - 一般嘅青口, ok啦!8) 豉油王中蝦 - 蝦好爽口, 味道唔錯.9) 椒剁魚頭 - 魚頭好滑, ok.10) 酸甜素魚 - 素魚質感做到好似燻魚咁, 甜酸度適中.11) 唔知咩雞 - 雞肉嫩, 味道ok.12) 咖喱豬扒包 - 應該係自己做嘅包, 用錫紙分開d汁同豬扒, 個包好脆, 但係咖喱同自己煮嘅味道差唔多, 不過豬扒幾稔, 唔差.13) 肉碎四季豆 - 呢個時候d四季豆好鮮嫩, 唔錯.1
1) 雞腳 - 都幾稔, 味道唔錯.
3) 章魚丸子+咖喱角 - 丸子幾多章魚, 咖哩角一般.
5) 魚皮 - 好爽.
6) 素刺身 - 無咩味道.
7) 蒜茸青口 - 一般嘅青口, ok啦!
8) 豉油王中蝦 - 蝦好爽口, 味道唔錯.
9) 椒剁魚頭 - 魚頭好滑, ok.
11) 唔知咩雞 - 雞肉嫩, 味道ok.
13) 肉碎四季豆 - 呢個時候d四季豆好鮮嫩, 唔錯.
14) 魚湯水餃 - 餃皮厚咗d, 唔得.
15) 芝士玉子豆腐 - 幾特別嘅煮法, ok.
16) 椒鹽魚 - 唔知咩魚, 不過好新鮮同無咩骨, 好味!
17) 梅菜菜心 - 唔錯.
18) 圍蝦飯 - d基圍蝦霉霉地, 唔新鮮.
19) 桂花紅豆糕 - 桂花清香中層加上紅豆, 唔太甜, 好味!
P.S. 中菜館做嘅奶茶出奇地做得唔錯, 重有其他咖啡, 華田, 檸茶, 檸水..任飲.
其中有d蜂蜜玫瑰花茶, 蜂蜜茉莉花茶就每人限叫一杯, 不過個人認為麻麻,
今時今日重全日免收加一, 雖然食材唔係上盛加呢個價錢都唔錯ka la.

2009-07-04