2021-11-03
呢間CAFE BOOKMARK左好耐,但每次經過都見到門口人龍勁長,每次都太肚餓/冇時間等。點知今日3點左右去碰下運氣,好好彩唔洗等位,終於可以試下係咪傳說中咁好食了首先想講講度門,個門柄好得意係沖咖啡的壓粉器,搞到我以為係要扭先開到門,搞左好耐最後要店員幫我開,原來係普通推門就入得,哈哈哈!入到黎地方唔算大,但都算闊落,雖然過左peak hour,但都7成滿呀!! 呢到係先係cashier落完ORDER再自己拎餐具/水既~我同朋友2人叫了:|REVOL CARBONARA $118|(Rate: 8.5/10)|ALL DAY BREAKFAST 愛丁堡農舍 $138|(Rate:8.5/10)|Cappuccino $40||Cafe Mocha $42||REVOL CARBONARA $118|(Rate: 8.5/10)想試呢間CAFE都一心為左呢個CARBONARA! 睇過好多食評,都封之為全港最好食既CARBONARA,搞到我都好期待!好彩今次冇失望,係我預期中的CARBONARA^^ — 賣相一睇好好靚,唔係港式好CREAMY的那種卡邦尼意粉,煙肉份量都好多。— 將
呢到係先係cashier落完ORDER再自己拎餐具/水既~
我同朋友2人叫了:
|Cappuccino $40|
|Cafe Mocha $42|
REVOL CARBONARA
— 將蛋黃拌勻之後,好成功每條意粉都能夠掛汁,每條都可以被蛋黃汁包住。
— 意粉口感煙韌,煮得剛剛好,唔會太硬亦唔會過淋,我個人就好中意呢種有咬口的意粉。
— 煙肉唔會過咸,同埋粒粒(條條)都好大件,唔係普遍食既一兩粒煙肉碎。
— 好食到覺得唔夠食份量多D就正喇!
ALL DAY BREAKFAST 愛丁堡農舍
上枱果下都哇左出黎,好豐富阿!呢個價錢望落唔算平,但勝在好多款食物同好足料,所以好抵食呀!
— 先講下有D咩食物 (排名有分先後!):
3款腸仔、雜菌、炒蛋、果JAM酸種麵包兩片、2塊煙肉、2件豬腩肉、薯蓉配青豆蓉、露荀、沙律菜、燒蕃茄
— 食ALL DAY BREAKFAST最中意揀有腸仔既配搭,成件事即刻昇華左HAHA
— 腸仔總共有3款! 叫咩名我就唔知喇 不過3款既味道都好出,各有不同,分別有香草味、芝士味、咸肉味。煎得好JUICY。
— 雜菌份量都唔少,好JUICY,菇味好重,但一D青草味都冇,好好食。
— 炒蛋我估有兩隻蛋既份量,好大份。顏色偏黃好有蛋味!又唔會乾,好唔錯呀。
— 果JAM酸種麵包,我覺得不過不失,如果可以厚少少 烘熱少少就會更好,因為食落去有少少韌左唔夠軟身。
— 煙肉同豬腩肉都好好,唔會乾唔會鞋口,但亦都因為咁,所以偏油,但都係一兩件,所以都OK。
— 薯蓉配青豆蓉,薯蓉好食!有薯仔粒粒咬口,但青豆蓉就麻麻地,哈哈唔識欣賞。
— 燒蕃茄好大件,好厚肉,但略微有青草味。
— 露荀、沙律菜同好新鮮,唔澀,好爽口。
CAFE MOCHA
|Cafe Mocha $42|
作為初初開始飲咖啡的我,我揀左杯MOCHA,覺得甜度都適中,咖啡味同朱古力味道都好平均。
整體黎講:味道、環境同埋性價比都係中上水平,
雖然個人認為未到全港最好食既,但都明白點解會大排長龍既,哈哈
下次黎都要tea time時間黎!
题外话/补充资料:
TEA TIME唔洗排隊阿,值得一試!