自己一向都几钟意嚟呢度食越南菜,尤其系佢嘅越式牛油焗大虾头🍤,今次同朋友嚟食,我哋叫咗一份午餐,另外再叫咗一份牛油大虾头。买单计每人都系百零蚊左右,特别想提一提嘅系,呢到店员服务都非常好。一坐低嘅时候,餐厅准备嘅餐具都非常完备,绝对好似已经知道我哋会来食海鲜一样。特别欣赏佢嘅系会为我哋准备消毒湿纸巾,真系任何时候都用得着。我哋落单,叫咗个生牛肉汤粉,$59,包一杯饮品,咁我哋就叫咗滴漏咖啡,因为始终系越南餐厅,梗系要叫番啲有越南特色嘅饮品。咖啡一嚟到嘅时候,就会见到佢一个好热嘅铁壸,面有咖啡慢慢咁样滴出嚟,而下面就厚厚的一层炼奶。一路滴嘅时候,香气慢慢渗出嚟,咖啡系好苦嘅,但有咗炼奶之后,就温和好多。由于我钟意饮冻饮,所以餐厅亦都另外加咗个冰底俾我。生牛肉河粉送上黎,我可以讲,我最钟意嘅除咗系佢嘅牛肉之外,牛肉非常嫩口,系有牛味,冇雪藏味。仲好钟意佢个汤底,甜甜嘅牛骨汤,令到成碗牛肉河粉嘅质素升华左,饮落去嘅时候,绝对唔会感觉系一碗味精汤。河粉亦都非常高质素,条条分明。之后就到重头戏,牛油焗大虾头,$228,我有一个好深嘅印象就系一嚟到嘅时候,全部人都望住我个牛油焗大头虾。我估背后个原

河粉亦都非常高质素,条条分明。

我估背后个原因系因为,因为佢一嚟嘅时候真系好香,而且亦都好大份,特别欣赏厨师嘅心机,佢将成个大虾头夹唔同部份都整得非常香脆,而且牛油味非常香浓,连啲肉都系起晒肠,细心。食落去嘅时候,虾嘅肉非常之弹牙,好有肌肉。而且我仲一定要反覆去捞啲牛油🧈,更加好味。

最后食完呢未咁重口味嘅菜,我梗系要饮返杯热柠茶来消滞啦。

2021-02-07