2011-07-27 147 浏览
朋友仔突然話好想好想好想食靚鵝肝,咁唯有幫吓佢,滿足吓佢啦 ~ 今晚配紅酒啦 ~香煎鵝肝伴法包,今年才回歸的特大肥美鵝肝,份量比以前有過之而無不及。鵝肝配麵包簡直不能分開,單食鵝肝又太油太膩,單食麵包當然又乾又寡啦。法包吸盡超肥美鵝肝既肉汁,香濃美味,剛好平衡返油膩既感覺,必食。如果能煎到外脆內嫰就更好喇 ﹗肉醬扁意粉,份量夠晒大,肉醬比例絕無偷工減料,肉味濃,正呀。撈埋酸酸甜甜既秘制茄汁,好好味,再落少量芝士同吃,好香好香,真係食到瘋狂,淨係想將所有意粉即刻送晒入口裡面。扁意粉都煮得恰到好處,剛好,未算太腍,都幾好。肉醬厚薄適中,完成唔會有多餘汁液滴出黎,完完全全可以掛係意粉之上,食完隻碟仲依然乾爽架。個人喜歡意粉八成熟,口感會更好,嚥靭、有趙口、嫰滑有餘,下次真係要特別要求先得。

香煎鵝肝伴法包
肉醬扁意粉