喺銅鑼灣買完嘢時間都唔早,搭車返屋企之前搵吓有乜啱食買返去先。鵝頸橋附近有Freshlane,近期繼續做緊外賣自取優惠🥡,所以就幫襯吓。云云餐廳之中「Dirty Burger」最為吸引。小店嘅漢堡包口味富有自家特色,並帶點港式風情🇭🇰,例如有沙嗲牛、咕嚕雞以及用上港式辣椒醬等。漢堡包設有單點或套餐,套餐包小食同飲品,兩者價錢相差$40,性價比一般般。雙層陀地手打牛肉漢堡Double Dirty Burger($123/套餐),漢堡包好大個,而且仲要有兩層肉,食完超滿足🍔。麵包係由小店自家製作,並非採用入貨嘅牛油包,食落幾有咬口,但唔乾身,而且亦無被醬汁浸淋。由於醬汁唔濃烈,所以並無蓋過漢堡扒嘅牛味🐮。同時,漢堡肉口感結實又多汁,係用手打先整得出呢個效果。主角漢堡扒係有質素嘅!港式沙嗲手打牛肉漢堡Hong Kong Style Satay Beef Burger($113/套餐),本身誤會咗佢係夾沙嗲牛肉片,但原來都係用上厚身漢堡扒,不過唔同嘅係個醬汁,而醬汁正正係精華所在。沙嗲超級惹味🤤,好重沙茶醬香,但又唔會過鹹,估唔到配麵包食都咁搭調!另外,漢堡包仲配上焦糖洋蔥🧅同埋車打芝士,兩樣
雙層陀地手打牛肉漢堡
港式沙嗲手打牛肉漢堡
港式沙嗲手打牛肉漢堡Hong Kong Style Satay Beef Burger($113/套餐),本身誤會咗佢係夾沙嗲牛肉片,但原來都係用上厚身漢堡扒,不過唔同嘅係個醬汁,而醬汁正正係精華所在。沙嗲超級惹味🤤,好重沙茶醬香,但又唔會過鹹,估唔到配麵包食都咁搭調!另外,漢堡包仲配上焦糖洋蔥🧅同埋車打芝士,兩樣都好味。
香脆厚切鹽味薯條
香脆厚切鹽味薯條Crispy Thick Cut Salted Fries(原價$29),🍟粗薯條看似平平無奇,但調味唔錯,除咗鹽之外,佢仲落咗啲糖,成個味道好豐富。
香炸港式燒賣
香炸港式燒賣Fried Shumai(原價$28),炸燒賣有五粒,炸皮幾鬆,一啲都唔硬,並撒上麻辣粉,非常香口🌶,但略嫌定價稍貴。
陀地炸雞扒
陀地炸雞扒Dirty Fried Chicken($48),炸雞扒面積大過我手掌🖐️,外層炸得勁酥脆,但難得唔覺油膩,而肉質就保持嫩滑,用一個字簡單形容就係:正🍗。其他韓國炸雞抑或乜大大雞排完全被比下去。
蜂蜜青檸梳打
飲品方面,我哋要咗蜂蜜青檸梳打Honey Lime Soda(+$10)同埋罐裝檸檬茶。小店得好少飲品係自家製,前者可能因為落咗蜜糖嘅關係🍯,所以似茶記檸蜜多過梳打,哈哈。佢好似有手工啤賣,有興趣嘅不妨一試。
題外話,呢度嘅外賣包裝盒整得幾有心思,銀色內膽,令我聯想起太空主題🚀👽。
總括嚟講,小店嘅烏卒卒漢堡包具賣點,佢將陀地元素融入於Burger之中,令人印象深刻。我特別推介佢嘅沙嗲牛漢堡包同埋炸雞扒👍。最後,我留意到佢啲漢堡包好邪惡啊,因為冇任何食材係蔬菜嚟㗎!
2022-06-05
20 分钟 (外卖自取)
港式沙嗲手打牛肉漢堡
香脆厚切鹽味薯條