平時去開銅鑼灣食飯,都會揀耀華街果頭,貪佢啲餐廳夠集中,多選擇百樂中心係我多數去既地方,因為可以搵到唔同國家既菜式!英美法日韓樣樣齊今次揀左一間新開既"花見"去試試,因為朋友好鐘意食日本菜入到餐廳環境尚算不錯,waitress好有禮貌說到底食日本菜我比較著重招呼平日夜晚唔算多人,只有埋面兩張大枱有客我同朋友被安排到sushi bar到座通常我去開呢類型既日本餐廳我都會選擇Omakase set,價錢分三種: $800 / $1000 / $1200正當我同朋友考慮選擇邊款set之際,師父可能見得我地兩個女仔,就主動問我地食量,喜好等等最後就提意不如就個人口味,幫我地揀左幾款刺身同料理晚飯由薄切魚生開始,睇得出師父刀工唔錯一開始就咁原塊食,可以食到彷彿魚既甜味之後分別再加葱同點酸汁再食感覺完全唔一樣,葱既辣味再加上酸汁令人好開胃之後再到友人最愛既生蠔本身唔係太鐘意食生蠔,但師父強力推薦,最終每人一隻生蠔size都幾大,好肥美師父提意如果鐘意食紫蘇葉既就連埋隻蠔一齊食我對紫蘇葉無特別反感,但想像唔到加埋生蠔會有咩效果因為唔想溜汁就全隻一次過放入口無諗過個層次係可以咁豐富首先係昆布既香味,之

今次揀左一間新開既"花見"去試試,因為朋友好鐘意食日本菜

入到餐廳環境尚算不錯,waitress好有禮貌
說到底食日本菜我比較著重招呼

平日夜晚唔算多人,只有埋面兩張大枱有客
我同朋友被安排到sushi bar到座
最後就提意不如就個人口味,幫我地揀左幾款刺身同料理

晚飯由薄切魚生開始,睇得出師父刀工唔錯
一開始就咁原塊食,可以食到彷彿魚既甜味
之後分別再加葱同點酸汁再食
感覺完全唔一樣,葱既辣味再加上酸汁令人好開胃

之後再到友人最愛既生蠔
本身唔係太鐘意食生蠔,但師父強力推薦,最終每人一隻
生蠔size都幾大,好肥美
師父提意如果鐘意食紫蘇葉既就連埋隻蠔一齊食
我對紫蘇葉無特別反感,但想像唔到加埋生蠔會有咩效果
因為唔想溜汁就全隻一次過放入口
無諗過個層次係可以咁豐富
首先係昆布既香味,之後食到酸汁同薑既清新,再到紫蘇葉加蠔既濃
無諗過紫蘇葉加左蠔之後個味道原來可以咁夾,紫蘇葉既濃更加可以帶超蠔既鮮,成個配搭都幾surprise

再之後就到我最愛既秋刀魚
每一年一到秋天我就急不及待去食
而家正值秋刀季節,師父提意為我地預備秋刀魚五食:

1. 首先係最original既秋刀魚刺身:
見到個顏色就知夠哂肥

2. 之後係加左芽葱既秋刀魚壽司:
呢個都ok, 加左芽葱令到成件事更加有口感

3. 秋刀魚他他 Tataki:
師父話呢款係比較全統既做法,我超鐘意!!!!!
師父話可以當迷你壽司飯成碗咁做如果我special request

4. 鹽燒原條秋刀魚:
之前都食過燒秋刀魚,但就未試過用新鮮魚咁燒。燒過之後啲秋刀魚油係多到可以用滿瀉黎形容,用黎送飯係無得頂
但呢到想highlight既係用黎配魚既飯,極有米香。一問之下原來師父會根據季節、收成、等等既因素,再用不同分量同不同牌子既供應商去調配米飯

5. 炸秋刀魚骨:
呢個係一流既送酒小食

之後係我一個我好期待既松茸海鰻湯
預期中既香濃

最後既甜品,賣相幾精緻

其實呢個都好想食,但太飽
以為係蝦,原來係龍蝦仔 😍

總括而言呢到有驚喜,鋪頭只有開左一個月都未有。最大既優勝之處係可以跟據個人口味喜好去custom make你想要既野俾你
師父見我咁鐘意食秋刀可以試下全秋刀魚宴
但要早最少兩日打電話confirm因為需要額外訂貨
而家係秋刀最肥即時候,睇黎我要schedule定黎緊呢個零星期邊日過黎試秋刀宴先,期待中
2015-10-01