2006-08-24
九點黎到,停車場都懶泊,就咁「劈」架車樓下算數,咁夜當然去唔到三聖村買海鮮,好在容龍本身亦有一般大路既海鮮供應,豉椒炒蟶子王(4隻)、再加一隻十零兩既龍蝦仔開邊芝士焗,海鮮費用總共$220,加工錢另加$90(估唔到幫趁返酒樓本身D海鮮加工錢都要另計),蟶子有沙,而且韌,明顯炒得過火,老左,好在味道都唔錯,焗龍蝦表面加一層脆皮芝士,食法新鮮,可惜較乾身,而且可能隻龍蝦品種鮮味唔夠,淨係得芝士味而冇龍蝦鮮甜,既然食完都未飽,問侍應有冇好介紹,侍應介紹燒乳鴿$75,隻乳鴿中等size 本身唔夠熱,亦冇乜味,似雪藏貨色,七十五蚊食D咁既野真係呃錢,其他小菜由$70 起,侍應介推介尚且咁既質素,試問仲邊敢去試?加一罐可樂兩位茶芥,咁就五舊水落樓,感覺慘過俾人打劫。鄉下地方,九點都仲有五成人,生意算唔錯,地方寬敞,檯同檯之間有足夠距離,樓底高,空間感足夠,侍應對答得體有禮,服務幾好,我最欣賞係全場得一部電視,淨係放門口等位既地方俾人解下悶,場內一部電視都冇,唔知由幾時開始,間間食店都要四圍放電視機俾人追電視劇,搞到D人一路傾偈一路「哨」住部電視,食飽飯想同朋友打下牙較都唔得。各位食評家同容龍海鮮酒
各位食評家同容龍海鮮酒家都推介與眾不同既「焗芝士龍蝦」,但以小弟所見,應該叫佢做「炸芝士龍蝦」會較為貼切,當然,並非想同大家咬文嚼字,而係事實上有感而發,首先,因為小弟全程用手食,並非用刀叉,所以成手都係油,第二,經過油炸處理既龍蝦因為本身水份流失,鮮味大打折扣,第三,龍蝦頭水份多所以肉質較嫩,蝦尾就鞋D仲冇蝦味,或者,構思呢個泡製方法好完美,但可惜面對方便原則底下(簡單講就係懶),唯有退而求其次,用油炸方式取代焗爐焗製,省時方便,結果,當然係將一個保持原汁原味既好方法同一隻龍蝦糟蹋左;或者大家都覺得並非一件乜野大不了既事,但係背後既意義,係代表大家怕麻煩、貪方便,而令到好多中國菜式因此而消失。