餐厅: 小魚兒 (金馬大廈)
资讯:

打邊爐唔想食咁多肥牛又唔想食雞煲咁多雞皮就會想食烤魚而且本身鍾意食辣會更加鍾意烤魚嘅味道而呢間喺尖沙咀中心點嘅小魚兒就一直係我其中一間嘅烤魚心頭好🫶🏻首先介紹鮮九葉花椒BB豆花江團魚佢嘅魚類選擇有四款我多數都係食江團魚或凌波魚兩款魚嘅質地都滑嫩而且得大骨但凌波魚會肥美啲同油份重啲呢款口味係可以揀辣度同麻度非常友善本身烤魚有少量薯粉芽菜洋蔥青瓜重點係佢配咗四件豆腐係四角浸到最後先食嘅話非常入味滑溜👍🏻食烤魚真係唔少得啲掛湯嘅食材而我最鍾意嘅寬粉同竹笙佢嘅寬粉係浸耐咗都有咬口煙韌嘅薯粉另外都有幼圓薯嘅選擇唔洗擔心浸到好油好辣食唔到因為呢款口味食到尾嘅時候加幾次湯之後就會變係冇乜紅油喺面除咗烤魚之外仲有啲川菜同串燒選擇唔會話得條魚同打邊爐咁我揀咗涼拌麻辣魚皮做前菜同手撕包菜一樣可以揀辣度適合唔太食到辣嘅朋友味道唔錯非常惹味食完亦唔會太口渴全程飲水冇嗌嘢飲都可以😌下次去再試試其他口味🤘🏻
打邊爐唔想食咁多肥牛
又唔想食雞煲咁多雞皮就會想食烤魚