isabella_Ladys
火焰麻辣雞煲視覺效果十足!🔥
isabella_Ladys
2025-09-23
关注
今日同男友收工,兩個人攰到爆,個腦突然叮一聲,好想食啲又香又辣嘅嘢刺激下味蕾!🧑🏻‍🤝‍🧑🏻 於是就揀咗觀塘呢間「米走雞Live」。一出   電梯,就聽到入面傳嚟好熱鬧嘅人聲,推門入去,嘩!成個場坐滿晒人,傾偈聲、碰杯聲此起彼落,氣氛超級高漲。餐廳用咗啲暖色射燈,牆身又有啲玩味嘅霓虹光管字句,唔會太光猛,但又夠晒光亮,感覺好放鬆、好有活力。🎶
🚩火焰麻辣雞煲 🤩🤩🤩🤩🤩
重頭戲嚟啦!侍應哥哥一捧上枱,二話不說就點火,個藍色火焰「轟」一聲升到半個人咁高,視覺效果十足!🔥 我同男友都睇到O晒嘴。個煲嘅麻辣味真係好夠勁度,聞到陣陣花椒香,雞件煮得好嫩滑,每一舊都掛滿濃郁醬汁,辣得嚟又唔會嗆喉,食到停唔到口。

🚩酸辣無骨鳳爪 🤩🤩🤩🤩 作為前菜小食,佢完全合格有凸!鳳爪爽脆彈牙,酸酸辣辣嘅味道好開胃,等個雞煲上枱前清清口腔一流。
🚩特級雪花肥牛 🤩🤩🤩🤩🤩 雞煲食到一半,加湯打邊爐是常識吧!呢個雪花肥牛嘅油花分佈得好均勻,粉紅色澤好吸引。輕輕喺麻辣湯底淥幾秒,牛肉味超香濃,口感軟嫩到好似就嚟溶化咁。

🚩爽滑豬頸肉 🤩🤩🤩🤩 豬頸肉最重要就係個口感,呢度嘅豬頸肉切得厚薄適中,淥熟之後食落爽口得嚟又帶點彈牙,一啲都唔韌。
🚩金菇 🤩🤩🤩 打邊爐嘅最佳配角,簡直係索汁神器!擺落個麻辣湯底度煮,吸晒所有湯汁嘅精華,每一啖都充滿麻辣香,辣得好過癮!

食到㷫烚烚,男朋友隊返支啤酒🍻,我就飲我最愛嘅忌廉梳打🥤,即刻舒服晒!
今晚呢餐真係食得好暢快!由一開始個火焰雞煲已經令到成餐飯嘅氣氛好好,食物嘅水準都好唔錯,特別係個雞煲同雪花肥牛,表現得相當出色。成間餐廳都係滿滿嘅歡笑聲,大家圍埋一齊食飯嘅感覺真係好開心。我同男友食到捧住個肚走,感覺叉足電,將成日返工嘅疲勞都一掃而空,真係好滿足嘅一晚!😋👍
赞好
检举