喺灣仔想食返餐好啲嘅燒味飯,今次聽同事介紹,試下呢間叫「發達叉燒」嘅舖頭😎我叫咗個招牌 叉燒雙蘭王蛋飯 🍳。碗飯一上枱,賣相唔錯,兩隻蘭王太陽蛋橙紅色,睇見都開胃。主角叉燒切得幾厚身,揀咗半肥瘦,邊位有啲焦香嘅「燶邊」,食落去肥嘅部分有啲入口即化嘅感覺,瘦肉就保持到肉質,唔會韌。蜜汁嘅甜味幾自然,唔會太膩。將隻流心蛋黃拮穿 🥚,蛋汁撈埋豉油同飯,再加一啖叉燒,口感好豐富,味道好夾,幾滿足。👍朋友叫咗個 茅台醬油雞燒鵝飯 🦢。我試咗少少,個醬油雞肉質好滑,雞皮薄身,食落有陣好淡嘅酒香 🍶,幾有特色。燒鵝皮脆,最抵讚係唔會一大啖肥肉,咬落去有鵝油嘅甘香,肉質都嫩滑,唔錯!咁啱坐左係廚房前面見到師傅切鵝,見到有特登切走啲肥肉,好細心! 老火例湯 🥣,係苦瓜紅蘿蔔豬肉湯。個湯飲落好清甜,有苦瓜嘅甘味,感覺冇乜味精,飲完成個人幾舒服。另外加多碟 鵝汁西蘭花苗 🥦,菜苗夠嫩,加埋鵝汁食好香口。燒味水準唔錯,用料都好有誠意。叉燒同燒鵝都值得一試,連個湯同菜都唔馬虎。如·果喺灣仔想食返餐好少少嘅燒味飯,呢間係個唔錯嘅選擇。💯

2025-08-19