2025-08-17
上網睇左好多人讚呢間餐廳嘅叉燒好食,今日終於有機會夜晚嚟試下喇,呢間餐廳就係位於灣仔嘅 - 發達叉燒。嚟到餐廳門口見到好多人排緊隊,最後等左半個鐘頭多啲就輪到我地入枱喇。睇完menu,決定order 2個飯同1碟油菜試試。叉燒雙蘭王蛋飯 ($88)呢度叉燒係選用西班牙栗子豬肉,肥瘦均勻,而且件件厚切,帶有蜜糖燒烤後的燶邊,肉質嫩滑多汁,甜鹹味道平衡恰當,層次豐富且不黏牙,配上煎至燶邊嘅流心蘭王太陽蛋,蛋香味濃郁,撈飯一流。茅台醬油雞燒鵝飯 ($80)今日真係好好彩,兩個料師傅都係斬髀位俾我,燒鵝皮脆肉嫰,咬落鵝油豐富,醬油雞醬汁因為加左茅台酒,所以食到淡淡酒香,而雞肉本身充滿彈性,雞皮爽脆,同埋雞肉已經預先去骨,所以食得好過癮。鵝汁時蔬 ($60)見到呢到油菜價錢唔算平,但都試左碟鵝汁時蔬,發現佢地係用左西蘭花最嫰嗰部份,索左濃郁鵝汁嚟食,食落真係唔係出面油菜可以媲美。最後仲想講下佢地嘅老火例湯,我地嗰晚係木瓜雪耳煲豬𦟌,成碗湯好足料,飲落勁清甜,唔似落味精,同埋所有湯料都煲到好淋。
叉燒雙蘭王蛋飯 ($88)
茅台醬油雞燒鵝飯 ($80)
鵝汁時蔬 ($60)