2024-10-27 924 浏览
我屋企人出嚟食飯,上網搵到呢間菜式幾吸引嘅私房菜,一於嚟試吓佢 點知又真係好有驚喜 每一道菜都做得真係好唔錯首先叫咗陳皮欖角骨,欖角骨非常香脆 而且帶有酸酸甜甜嘅味道 陳皮嘅香氣亦都非常之突出 係適合送飯嘅一道菜👍🏻之後叫咗佢哋自家製嘅豆腐 師傅亦都出嚟介紹呢個豆腐唔係喺出邊買返嚟,而係佢哋自己整嘅 個質地好軟滑 經過外皮嘅煎 同埋配上佢哋自家製嘅醬汁之後 成個味道同埋質感都昇華晒 唔好睇佢係素菜都真係好唔錯👍🏻之後叫咗個鬼馬油炸鬼 嚟到嗰份糧我哋嚇親 未試過食飯百幾蚊一碟餸竟然咁大碟 啲蝦滑仲要好似唔使錢咁份量超級多 油炸鬼又好酥脆完全係即叫即整👍🏻之後叫咗個湯嚟試吓 杏汁白肺湯 一嚟到見到佢個色水已經變咗奶白色,就知道道好足料同埋好俾心機煲咗好耐 呢個湯係我哋一早預訂嘅 佢呢度嘅所有湯粉都要提早預訂,因為需要好多時間去提早煲 個湯非常鮮甜入味 佢哋仲拎埋啲湯渣出嚟俾我哋 完全見到佢哋有幾足料👍🏻跟住叫咗個肉蟹蒸肉餅 隻蟹超級大隻,有成塊面咁大隻 而且完全係啖啖蟹膏 蟹汁嘅鮮味更加流入去肉餅入邊 一邊食呢個餸 一邊忍唔住食咗好多碗飯🤤最後重頭戲嚟啦 叫咗個佢哋招牌嘅群龍歸巢 係用超巨

最後重頭戲嚟啦 叫咗個佢哋招牌嘅群龍歸巢 係用超巨大嘅龍蝦整成 將龍蝦肉全部拆出 放喺預先整好嘅茶碗蒸上面 茶碗蒸都係自家製 係由蛋白同埋牛奶組成 包含晒蛋香同埋奶香 超級好食👍🏻當然啦龍蝦都好鮮甜彈牙😚成隻龍蝦咁上 真係超誇張成張枱都放滿晒🤣而且呢道菜係呢度嘅師傅自家製推薦一定要試吓👍🏻

總結每一道菜都充滿驚喜,下次同屋企人或者朋友聚會一定會再嚟 小菜,又夠鑊氣海鮮夠創新又夠新鮮👍🏻