2020-12-07
遊完灣仔玩具街,都會係電車路附近揾地方落腳開餐,行下行下黎到修頓球場街口,有間食手工伴麵既舖頭,小食款式多同特色手搖飲品都幾吸引,咁就Go In。秘制香槽醉雞入口冰冰涼涼,雞肉白皙嫩滑,啖啖肉都放送酒香味兒,糟鹵花雕併湊而成的香氣,從每一口雞肉之中就輕易感受得到。薄薄黃油雞皮之下接近零脂肪,同樣讓你享受得到純鮮精華神韻,加埋幾粒紅卜卜杞子,又增添一份藥材回甘感覺。拉住大閘蟹季既尾巴,試下鎮店蟹皇拌麵。一碗蟹皇汁、陽春麵分開上 先將橙黃色蟹皇汁徐徐地加入陽春麵,濃密既蟹粉就好似熔岩狀咁走入麵條縫隙之間。夾起一小束麵條準備入口時,滿滿地掛瀉一絲絲幼細蟹肉,尤其蟹膏、油分含量都比較豐富,最正就係食唔到任何殘餘軟骨混雜其中,入口格外鮮甜,簡直係高級享受。老壇酸菜湯小雲吞,大大碗有10隻估唔到一口小雲吞都做到‘散尾小金魚’效果,雲吞皮夠滑,且隱若可以睇到入面餡料。酸菜分開上,份量多少可以因應個人喜好隨意加入。只係落一小撮係湯面拌勻,味道就即刻變得濃口堅挺。菜質酸爽帶脆唔偏咸,食完又唔會感覺口乾。超中意香芋鮮奶,令我回想起台北夜市飲過既一杯~ 煲得粉粉既芋頭,有口感之餘更有芋泥既香滑,奶同香芋比例
秘制香槽醉雞
拉住大閘蟹季既尾巴,試下鎮店蟹皇拌麵。
一碗蟹皇汁、陽春麵分開上
老壇酸菜湯小雲吞,大大碗有10隻
超中意香芋鮮奶,令我回想起台北夜市飲過既一杯~ 煲得粉粉既芋頭,有口感之餘更有芋泥既香滑,奶同香芋比例岩岩好,賣相有少少粉紫溝埋白色都幾吸引。
百香茉莉寒天茶,茶底特別清香之外,仲蘊含豐富百香果氣息,杯底既寒天晶瑩剔透,大口吸一啖茶就經已有好多Q彈寒天粒粒,正吖