最近留意到灣仔新開咗一間西班牙菜啲野好似幾啱食,搵咗個星期五收工同朋友去 ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ 一下。最初見佢座位好似唔算好多,原來內有乾坤,樓高兩層。樓上比較光猛,樓下就暗暗地有啲情調氣氛好啲。而樓上仲設有ᴠɪᴘ房可以比一大班朋友聚會盡情暢飲。🔸ᴄᴏᴄʜɪɴɪʟᴏ 西班牙烤乳豬 $398西班牙菜成日都會食海鮮炒飯,見ᴍᴇɴᴜ有不常見嘅西班牙烤乳豬都係貴多少少不如試吓新野👀乳豬皮又薄又脆,入口唔會成口油又無乜肥膏,中式乳豬我係唔食皮呢個可以照食😆肉質嫩滑啖啖肉,基本上已經去曬骨食得好方便。伴碟仲有跟四件焦糖菠蘿,口感偏硬身一點。🔸ʙɪᴋɪɴɪ ᴛᴏᴀsᴛ 黑毛豬火腿多士 $88之前喺其他西班牙菜餐廳食過覺得好啱口味,係🍖ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ + ᴄʜᴇᴇsᴇ🧀🥹加上香脆多士完全係令人無法抗拒嘅組合🥹呢間因為落埋芝士粉個芝士味會重啲,而中間夾咗炸過的芝麻葉都幾特別。🔸𝟼𝟹°ᴄ ᴇɢɢ ᴄʜᴏʀɪᴢᴏ sʜᴏᴇsᴛʀɪɴɢ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏᴇs 溫泉蛋辣肉腸薯絲 $88單睇個名想像唔到實際係點樣,但溫泉蛋、辣肉腸、薯絲都啱食就膽粗粗試吓😆原來係將薯絲炸到熱辣辣超級脆口,再伴以溫泉蛋加辣肉腸粒

🔸ᴄᴏᴄʜɪɴɪʟᴏ 西班牙烤乳豬 $398
伴碟仲有跟四件焦糖菠蘿,口感偏硬身一點。

🔸ʙɪᴋɪɴɪ ᴛᴏᴀsᴛ 黑毛豬火腿多士 $88

單睇個名想像唔到實際係點樣,但溫泉蛋、辣肉腸、薯絲都啱食就膽粗粗試吓😆原來係將薯絲炸到熱辣辣超級脆口,再伴以溫泉蛋加辣肉腸粒,夠晒惹味又啱送酒。

🔹ᴅᴀᴍᴍ ʟᴇᴍᴏɴ 西班牙檸檬啤酒 ʜʜ$48/500ᴍʟ
餐廳推介我哋試吓呢款佢哋專程引入嘅西班牙檸檬啤酒,賣點係比較清新酒味亦唔會太重。
果然入口酒味唔強烈,後勁唔苦,口感順滑,平時好少飲酒嘅我都覺得可以小酌一杯。而且Happy Hour(before 8:30pm)只係$48(正價$88)就有一大杯,超級抵飲。