2020-07-06 132 浏览
今日一行6人食晚飯,揀左位於灣仔合和中心對面QRE Plaza,位置相當方便,係灣仔MTR 利東街出口就最近。這裡座位唔錯,我哋坐係sofa 卡位,坐底後先開一壼好香嘅玫荔鐵觀音茶,鐵觀音滲透著好香玫瑰同荔枝味,而前菜有一碟花生及一碟酸瓜蘿蔔。呢度有兩款6人套餐,一個係套餐A$1908,另一個係鮑魚海鮮餐$2188,呢個多一個餸,其他餸菜款式有點不同,兩款套餐都一樣有烤北京填鴨,因為無打算食海鮮,所以我哋最後揀左平d個款。先黎松花皮蛋拌豆腐同花雕醉雞,再有宋嫂鮮魚羹。而北京填鴨就係分兩碟片皮上,再加一碟鴨頸片,連埋大蔥絲、青瓜絲、甜麵醬,用薄餅夾埋一齊食。片皮鴨帶有少少肉,肉質肥瘦適中,鴨皮香脆。醉雞皮有少許肥,花雕味濃夠入味,相當好食。至於魚類可以揀黃魚燒年糕同風味松子魚,我哋就揀左無乜骨嘅松子魚,果然好好味。花雕醉肘子有少少花雕味係豬手度,好爽口,份量都幾多。蜜汁燒火方係雲南火腿,再配有荷葉包,可以包住火腿蓮子一齊食,有鹹味配上荷葉包,配合起來簡直一流。農家醬爆牛肉乾煸四季豆最後有古琴鴨肉炒飯, 甜品有杞子桂花糕。古琴鴨肉炒飯看似唔係咁大碟,但係我哋食到尾聲都已經好飽喇,其實鴨肉就

,而前菜有一碟花生及一碟酸瓜蘿蔔。

花雕醉肘子有少少花雕味係豬手度,好爽口,份量都幾多。

農家醬爆牛肉

乾煸四季豆

最後有古琴鴨肉炒飯, 甜品有杞子桂花糕。

古琴鴨肉炒飯看似唔係咁大碟,但係我哋食到尾聲都已經好飽喇,其實鴨肉就唔係太多。

杞子桂花糕每人一件,有少許桂花香味。

整體來說都算唔錯,價錢合宜。
2020-07-04
$323.5 (晚餐)